Lectură de 3 minute

03 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Fermierii români cer soluții pentru ieșirea din criza cauzată de războiul din Ucraina

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

O delegație a Clubului Fermierilor Români, formată din membri Consiliului Director și 30 de tineri fermieri - absolvenți ai Programului Tineri Lideri pentru Agricultură - a efectuat o vizită la Bruxelles, în perioada 27-30 martie, pentru acțiuni de promovare europeană a realizărilor obținute prin programele Clubului dedicate schimbului de generații în agricultură, precum și pentru prezentarea situației economice dificile a fermierilor români, generată de războiul din Ucraina. 

Sursa foto: Pixabay.com

Reprezentanții Clubului au avut întâlniri cu conducerea DG AGRI, europarlamentari români (inclusiv din Comisia pentru Agricultură), conducerea Reprezentanței României la UE, precum și conducerea ELO (European Landowners’ Organization), organizație europeană la care Clubul Fermierilor este afiliat.

Au fost prezentate și susținute elemente de analiză ale impactului războiului din Ucraina asupra fermierilor români, elaborate de Club și transmise autorităților pe tot parcursul perioadei 2022-2023, evidențiind măsuri imediate și pe termen mediu, la Bruxelles și București, pentru gestiunea acestei crize care are tendința să devină extrem de negativă.

Cea mai importantă măsură pe care decidenții de la Bruxelles trebuie să și-o asume urgent este re-punerea pieței cerealelor într-o forma reglementată – așa cum obligă și Politica Agricolă Comună - corectarea perturbărilor extrem de puternice generate de eliminarea oricăror condiții privind accesul cerealelor din Ucraina pe piața comună și tranzitarea țărilor membre UE. Solidaritatea față de Ucraina nu trebuie să creeze prejudicii pentru fermierii europeni. Eliminarea aspectelor de concurență neloială să fie o prioritate de acțiune imediată

Această situație complexă, necesită un răspuns rapid și concentrat, elaborat pe mai multe planuri, atât din partea autorităților de la Bruxelles, cât și a celor de la București .

Clubul a propus o abordare sistemică de răspuns la criză, pentru reducerea daunelor și riscurilor fermierilor români, pe fondul războiului din Ucraina, a prejudicierii competitivității afacerilor agricole autohtone și a slăbirii poziției României de exportator pe piața cerealelor la nivel global.

Clubul Fermierilor cere acordarea de facilități

În ce privește acțiunile imediate ale autorităților de la București, Clubul a solicitat, alături de măsurile de compensare și cele de acordarea de facilități financiare:

  • Reintroducerea obligativității certificatului fito-sanitar la frontieră, demers care trebuie realizat în scopul respectării standardelor înalte pe care și fermierii români le respectă.
  • Supravegherea fluxurilor prin segregare, în sensul menționării indicației TRANZIT în cadrul documentelor aferente și depunerea unei copii a acestora la autoritățile competente.

În cadrul acestor întâlniri, Clubul Fermierilor Români a propus un plan de acțiuni imediate – transmise cu puțin timp în urmă Guvernului României - pentru limitarea pierderilor fermierilor și pentru protejarea competitivității și poziției României pe piața regională și europeană a cerealelor.

Citeste si:
Grup Șerban Holding semnează un parteneriat cu Intersnack și promite 5.000 de tone de cartofi pe an pentru chipsurile Chio
Grup Șerban Holding semnează un parteneriat cu Intersnack și promite 5.000 de tone de cartofi pe an pentru chipsurile Chio

Clubul a semnalat necesitatea unui răspuns coerent și sistemic din partea autorităților competente la crizele cumulate în ultimii trei ani în sectorul agroalimentar (pandemia COVID-19, seceta pedologică, războiul din Ucraina), cu măsuri diplomatice la nivel înalt la Bruxelles și un plan de stabilitate și redresare financiară pentru fermele aflate la risc, cuprinzând măsuri imediate și pe termen mediu.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu. Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a Clubului. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii. Clubul Fermierilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Fermierii români cer soluții pentru ieșirea din criza cauzată de războiul din Ucraina