Lectură de 2 minute

10 Jun 2024 - Știri și Noutăți

FAO: Prețurile alimentelor au înregistrat creșteri la nivel mondial în luna mai 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Indicele prețurilor la alimente al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Industrie Alimentară (FAO) s-a situat la 120,4 puncte în mai 2024, cu 1,1 puncte (0,9%) peste nivelul revizuit din aprilie, deoarece creșterile indicilor prețurilor la cereale și produse lactate aproape au compensat scăderile prețurilor la zahăr și ulei vegetal, în timp ce indicele prețurilor la carne a rămas practic neschimbat. 

Sursa foto: Shutterstock

Deși indicele a înregistrat a treia revenire lunară consecutivă în luna mai, acesta a rămas cu 3,4% sub valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an și cu 24,9% sub vârful de 160,2 puncte atins în martie 2022.

Mai exact, indicele prețurilor la cereale a înregistrat o medie de 118,7 puncte în luna mai, în creștere cu 7,1 puncte (6,3%) față de aprilie, dar în continuare cu 10,6 puncte (8,2%) sub valoarea înregistrată în mai 2023. Prețurile mondiale ale tuturor cerealelor majore destinate exportului au crescut față de luna precedentă, prețul grâului fiind cel mai ridicat. În ceea ce privește alte cereale grosiere, prețurile mondiale ale orzului și sorgului au crescut, de asemenea, în luna mai. Indicele FAO al prețurilor pentru toate tipurile de orez a crescut în luna mai, cu 1,3 %, notează financialfood.es

Indicele prețurilor pentru uleiurile vegetale a înregistrat o medie de 127,8 puncte în luna mai, o scădere lunară de 3,1 puncte (2,4 %), dar în continuare cu 7,7 % peste nivelul din anul precedent. Scăderea indicelui s-a datorat în principal scăderii prețurilor la uleiul de palmier, care a mai mult decât compensat creșterea prețurilor la soia, rapiță și floarea-soarelui.

Indicele prețurilor produselor lactate a înregistrat o medie de 126,0 puncte în luna mai, cu 2,3 puncte (1,8%) mai mare decât în aprilie, ceea ce a contribuit la o creștere a valorii indicelui cu 4,3 puncte (3,5%) peste valoarea sa de acum un an. În luna mai, cotațiile internaționale pentru toate produsele lactate reprezentate în indice au crescut.

În plus, indicele prețurilor la carne a înregistrat o medie de 116,6 puncte în luna mai, cu numai 0,2 puncte (0,2%) mai mică decât în aprilie și cu 1,5 puncte (1,3%) sub valoarea sa de acum un an. Prețurile internaționale pentru carnea de pasăre și de vită și mânzat au scăzut, în timp ce cele pentru carnea de porc și de oaie au crescut.

În cele din urmă, indicele prețului zahărului a înregistrat o medie de 117,1 puncte în luna mai, cu 9,5 puncte (7,5%) mai mică decât în aprilie, ceea ce reprezintă a treia scădere lunară consecutivă, scăzând cu 40,1 puncte (25,0%) față de valoarea sa din luna mai a anului trecut, ajungând la cel mai scăzut nivel din ianuarie 2023.

Citeste si:
ANALIZĂ XTB: Sucul de portocale, încă un produs ce poate deveni aproape un lux din cauza scumpirilor în lanț
ANALIZĂ XTB: Sucul de portocale, încă un produs ce poate deveni aproape un lux din cauza scumpirilor în lanț

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  FAO: Prețurile alimentelor au înregistrat creșteri la nivel mondial în luna mai