Lectură de 2 minute

28 Aug 2023 - Știri și Noutăți

Etichetele cu data și termenul de expirare ar putea fi înlocuite cu „senzori de prospețime”

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Etichetele cu data și termenul de expirare de pe ambalaje pot provoca confuzie și risipă de alimente. Pentru a schimba această situație, companii și cercetători din întreaga lume testează cerneluri, senzori de pH, hidrogeluri și alte abordări. 

Sursa foto: unsplash

Ce înseamnă diferitele date pentru etichetele "a se consuma de preferință până la", "a se vinde până la", termen de expirare, de prospețime sau alte etichete de pe ambalajele produselor alimentare? De fapt, nu prea multe. În cele din urmă, ar putea exista un sistem complet nou, notează fooddive.com.

Această confuzie și preocupările legate de risipa de alimente au motivat o mulțime de companii importante, cercetători și startup-uri să abordeze problema prospețimii alimentelor. Prin utilizarea diverselor tehnologii de senzori, starea unui produs poate fi cunoscută de-a lungul lanțului de aprovizionare până la cumpărătorii din magazinele alimentare, care, posibil, nu vor mai arunca alimentele care pot fi consumate în siguranță după ce le primesc acasă.

Există o varietate de abordări în curs de dezvoltare și comercializare care utilizează cerneluri, senzori de pH, hidrogeluri și alte tehnologii.

Grupul Silvanei Andreescu, profesor de chimie bioanalitică și șef al laboratorului de biosenzori de la Universitatea Clarkson, a dezvoltat un senzor care își schimbă culoarea atunci când alimentele încep să se degradeze. Atât peștele, cât și carnea produc mai multă hipoxantină atunci când încep să se strice. Biosenzorii din eticheta lor de hârtie reacționează la această creștere și declanșează o schimbare de culoare. Eticheta în sine este plasată în interiorul ambalajului, pe o membrană, astfel încât să nu fie în contact direct cu alimentele.

Adezivi și cerneală specială

Un alt produs care utilizează coduri de culori este Freshtag, produs de compania de cercetare și dezvoltare Vitsab, cu sediul în Suedia și SUA. Freshtag este un indicator de prospețime care se schimbă ca un semafor, de la verde la roșu, cu ajutorul unui adeziv sigur pentru alimente care se aplică pe etichetă. Acesta este calibrat în funcție de reglementările specifice privind temperatura produselor alimentare.

Compania lucrează, de asemenea, la o tehnologie bazată pe cerneală care ar fi încorporată în codul de bare al unui ambalaj. Codul de bare s-ar estompa în funcție de profilul de temperatură și ar deveni nevandabil atunci când ar fi depășit termenul de comestibilitate.

În acest domeniu s-au implicat și companii din întreaga lume. De exemplu, compania suedeză Innoscentia oferă o etichetă care se atașează de folia de plastic a unui ambalaj de carne. Atunci când carnea se degradează, aceasta eliberează compuși organici volatili care reacționează cu cerneala etichetei, determinând schimbarea culorii acesteia.

Citeste si:
Nordic Group, investiții de 250.000 de euro în dotarea a două mari depozite cu panouri fotovoltaice moderne
Nordic Group, investiții de 250.000 de euro în dotarea a două mari depozite cu panouri fotovoltaice moderne

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Etichetele cu data și termenul de expirare ar putea fi înlocuite cu „senzori de prospețime”