Lectură de un minut

28 Dec 2022 - Știri și Noutăți

Estimări INS: cu cât ar putea crește prețurile produselor din magazine în următoarele două luni

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Institutul Național de Statistică a transmis cele mai recente date privind evoluția activității economice din România, pentru perioada decembrie 2022 - februarie 2023. Iată cu cât ar putea crește prețurile alimentelor în această perioadă. 

Sursa foto: Pixabay.com

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +4%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%).

Citeste si:
Previziuni iBanFirst: Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat 
Previziuni iBanFirst: Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat 

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +36 %).

Servicii

Conform estimărilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Estimări INS: cu cât ar putea crește prețurile produselor din magazine în următoarele două luni