Lectură de un minut

06 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Emiratele Arabe Unite, investiții de 14 miliarde de euro pentru transformarea dioxidului de carbon în pietre

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunțat un program de reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 30% până în 2030. Proiectul face parte dintr-o strategie mai amplă, anunțată în luna octombrie, care vizează atingerea neutralității în materie de emisii de dioxid de carbon până în 2050.

 

 

Sursa foto: Unsplash / David Rodrigo

Emiratele Arabe Unite și compania sa petrolieră națională au conceput o tehnologie care ar putea transforma CO2 în pietre. Proiectul va folosi o parte din bugetul țării pentru a încerca să reducă emisiile de dioxid de carbon, care se ridică la aproape 14 miliarde de euro, relatează 20minutos.

Compania Națională de Petrol din Abu Dhabi (ADNOC) a anunțat, cu ocazia „Săptămânii Sustenabilității”, un proiect pilot de captare a CO₂ din atmosferă și de transformare a acestuia în roci. Prin această propunere, emisiile de CO₂ ar putea fi reduse în Emiratele Arabe Unite (EAU).

Potrivit ADNOC, proiectul va folosi o parte din investiția de 15 miliarde de dolari (13,836 miliarde de euro) pentru a atenua impactul asupra mediului din EAU.

Compania a explicat faptul că tehnologia pe care o va folosi va implica extragerea CO₂ din atmosferă, amestecarea acestuia cu apă sărată și injectarea lui „în condiții de siguranță în formațiuni stâncoase subterane” pentru a se mineraliza.

Pe lângă această tehnică inovatoare, Emiratele Arabe Unite au investit, de asemenea, într-o „rețea electrică cu emisii zero”, angajându-se să „elimine complet arderea gazelor în operațiunile sale de rutină”. Mai mult, ADNOC a subliniat faptul că proiectul său este primul de acest fel implementat de o companie care activează în sectorul energetic din Orientul Mijlociu

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Emiratele Arabe Unite, investiții de 14 miliarde de euro pentru transformarea dioxidului de carbon în pietre