Lectură de un minut

08 Feb 2024 - Știri și Noutăți

eMAG, Altex, Flanco și Samsung, amendate de Consiliul Concurenței pentru practici neloiale

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Consiliul Concurenţei a sancționat companiile SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. și Flanco Retail S.A cu 123 milioane lei pentru participarea la o înțelegere anticoncurențială pe piața comercializării televizoarelor și telefoanelor mobile, în perioada 2019-2021.

Sursa foto: Agerpres FOTO

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • SEROM - 75.441.655 lei
  • Dante Internațional - 20.311.427 lei
  • Altex România - 21.376.113 lei
  • Flanco Retail - 6.223.580 lei

Înțelegerea anticoncurențială a constat în fixarea prețurilor de revânzare a unor produse de către SEROM și fiecare din partenerii săi comerciali, respectiv Altex, Dante și Flanco, ceea ce a condus la limitarea capacității celor trei comercianți cu amănuntul de a-și stabili independent prețurile de revânzare.

Astfel, a fost restricționată concurența la nivelul comerțului cu amănuntul, având efect asupra consumatorilor, care au plătit prețuri mai mari pentru anumite tipuri de televizoare și telefoane mobile. Televizoarele și telefoanele mobile reprezintă unele dintre cele mai importante produse electronice și de comunicații.

Indiciile care au stat la baza declanșării investigației au inclus și informații primite pe Platforma Avertizorilor de Concurență, un instrument prin intermediul căruia se pot aduce în atenția autorității încălcările Legii concurenţei, în mod anonim. Platforma poate fi accesată AICI.

Legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Citeste si:
A fost actualizat ghidul e-Factura. Ce trebuie să știe contribuabilii
A fost actualizat ghidul e-Factura. Ce trebuie să știe contribuabilii
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  eMAG, Altex, Flanco și Samsung, amendate de Consiliul Concurenței pentru practici neloiale