Lectură de 3 minute

16 Jan 2024 - Știri și Noutăți

eJobs: Retailerii caută angajați cu nivel scăzut de experiență

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

39,6% dintre joburile postate anul trecut au vizat candidaÈ›ii entry-level, respectiv pe cei care au între 0 È™i 2 ani de experiență. 28,4% au căutat candidaÈ›i cu un nivel mediu de experiență (2 – 5 ani) È™i 21% acceptau inclusiv candidaÈ›i fără niciun fel de experiență, potrivit datelor prezentate în cea de-a opta ediÈ›ie a raportului anual Review & Trends, realizat de eJobs. 8,4% dintre joburi s-au adresat seniorilor, adică acelor candidaÈ›i care au cel puÈ›in 5 ani de experiență È™i 2,6% managerilor. Procentele sunt raportate la un număr total de 370.000 de joburi postate pe tot parcursul anului trecut.
 

Sursa foto: Pixabay.com

„Procentele mai mici aferente poziÈ›iilor de seniori È™i manageri se explică È™i prin faptul că 2023 a fost un an în care am văzut mai puÈ›ine miÈ™cări de carieră pe aceste două nivele profesionale. Managerii È™i specialiÈ™tii au fost mai puÈ›in predispuÈ™i să îÈ™i schimbe job-urile, au fost mai stabili decât în alÈ›i ani È™i, prin urmare, s-au eliberat mai puÈ›ine poziÈ›ii de acest tip pentru care a fost nevoie să se găsească înlocuitori”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.

CandidaÈ›ii cu un nivel scăzut de experiență au fost nu doar cei mai căutaÈ›i, ci È™i cei care au aplicat cel mai mult. Astfel, mai mult de jumătate din cele 11 milioane de aplicări din 2023 au mers către joburile entry-level. În plus, pentru al patrulea an consecutiv, categoria 18-24 de ani rămâne a doua cea mai activă grupă de vârstă, la distanță mică de primul loc, ocupat de candidaÈ›ii cu vârste cuprinse între 25 È™i 35 de ani. Este, totodată, È™i segmentul care a înregistrat o dinamică ascendentă în a doua jumătate a anului, comparativ cu prima, în timp ce aplicările candidaÈ›ilor de 25-35 de ani au avut o uÈ™oară scădere în celelalte luni față de debutul anului.

Domeniile în care au aplicat cel mai mult candidaÈ›ii entry-level au fost retail, call-center / BPO, servicii, IT / telecom, banking, turism, advertising / marketing / PR È™i industria alimentară.

„Acestea sunt, de altfel, È™i domeniile care au cele mai multe joburi disponibile pentru cei care se află la început de carieră sau pentru cei care vor să se angajeze într-un domeniu nou, în care nu au foarte multă experiență. Pentru mulÈ›i tineri, spre exemplu, sunt considerate „punÈ›i” de trecere spre alte domenii È™i locul în care pot deprinde un prim set de abilități profesionale”, explică Roxana Drăghici.

15,7% dintre aplicările entry-level au mers către joburile remote și doar 1,7% au fost interesați de ofertele de muncă din străinătate.

”Comparativ cu mediile generale, îi vedem la fel de puÈ›in dispuÈ™i să plece în alte țări, însă reprezintă categoria profesională care îÈ™i doreÈ™te cel mai multă să aibă opÈ›iune de a lucra exclusiv de acasă sau È™i de acasă”, mai spune Roxana Drăghici.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial marca eJobs, salariul mediu net la nivel naÈ›ional (pentru toate domeniile) pentru cei din segmentul entry-level este de 3.400 de lei, însă aÈ™teptările salariale pe care le au aceÈ™tia urcă până la 4.500 de lei.

Citeste si:
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare
Fornetti s-a alăturat Munch, aplicația care a salvat aproape 380 de kilograme de mâncare în prima lună de la lansare

eJobs este o platformă de locuri de muncă din România, prin care ai acces gratuit la zeci de mii de joburi verificate manual. Pe eJobs, toate companiile sunt verificate, ai anunÈ›uri cu salarii afiÈ™ate, joburi din toate domeniile È™i industriile, locuri de muncă remote È™i în străinătate. În plus, găseÈ™ti o mulÈ›ime de articole È™i sfaturi de carieră, dar È™i un calculator salarial prin care poÈ›i vedea dacă eÈ™ti plătit corect. Pentru recrutori È™i angajatori, eJobs oferă acces la o bază de peste 5 milioane de CV-uri, precum È™i o mulÈ›ime de soluÈ›ii de recrutare eficiente.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  eJobs: Retailerii caută angajaÈ›i cu nivel scăzut de experiență