Lectură de un minut

10 Apr 2023 - Știri și Noutăți

Efectele inflației: Creșterea comerțului mondial, estimată la 1,7% în 2023

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Volumul comerțului mondial de mărfuri va crește cu 1,7% în 2023, în scădere cu un punct procentual față de anul precedent, potrivit previziunilor economiștilor de la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Sursa foto: unsplash

Creșterea mai mică decât se aștepta, după ce a fost frânată de o scădere bruscă în trimestrul al patrulea, va fi îngreunată de efectele războiului din Ucraina, de inflația persistent ridicată, de înăsprirea politicii monetare și de incertitudinea de pe piețele financiare, potrivit RevistaInforetail.com.

„Comerțul rămâne o forță de reziliență în economia mondială, dar va fi în continuare sub presiunea factorilor externi în 2023", explică directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala.

La rândul său, economistul-șef al OMC, Ralph Ossa, subliniază că „majorările ratelor dobânzilor în economiile avansate au scos la iveală, de asemenea, punctele slabe ale sistemelor bancare a căror situație, dacă nu va fi abordată, ar putea duce la o mai mare instabilitate financiară. Guvernele și autoritățile de reglementare trebuie să fie atente la aceste riscuri financiare în lunile următoare".

Privind în perspectivă, până în 2024, creșterea comerțului ar trebui să se accelereze până la 3,2%, dar această estimare este mai incertă decât de obicei din cauza prezenței unor riscuri semnificative de scădere, inclusiv tensiuni geopolitice, întreruperi ale aprovizionării cu alimente și posibilitatea unor consecințe nedorite ale înăspririi politicii monetare.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Efectele inflației: Creșterea comerțului mondial, estimată la 1,7% în 2023