Lectură de 2 minute

14 Jun 2024 - Știri și Noutăți

Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Gîrboiu la TIFF: cum alegem vinul potrivit pentru un film

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Gîrboiu, trei producători consacrați din Moldova, își unesc forțele pentru a avea o prezență comună în cadrul Transylvania International Film Festival (TIFF). 2000 de sticle de vin vor fi degustate în cadrul TIFF, iar cele trei crame vor fi prezente și cu alte vinuri în siajul unor evenimente și activări generate de festival. 

Sursa foto: Pixabay.com

Colaborarea dintre cei trei producători este o continuare a demersului din 2023, când cramele Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Pandora și-au prezentat vinurile în fața publicului venit la TIFF.

Vinurile vedetă care vor încerca să-i seducă pe cinefilii din inima Transilvaniei sunt trei soiuri românești - Diamond – Zghihară de Averești, spumantul Cotnari Millesime – Grasă de Cotnari și Bacanta special edition – Șarbă.

Cu o tradiție ce datează din anii 1874, Domeniile Averești au intrat pe piața de larg consum în anul 2010, în urma investițiilor de modernizare și extindere ale actualului proprietar, Constantin Duluțe. Replantările și modernizarea vinificației de la Averești au însemnat investiții de peste 35 mil. Euro. La cele 650 ha deținute, în 2020, omul de afaceri Constantin Duluțe a mai adaugat încă 100 ha și investiții de 15 mil. euro la fostul combinat de vinificatie de la Huși, ajungând astfel la o suprafață totală de 750 de ha și o capacitate de producție de peste 7 milioane de litri de vin.

Podgoria Cotnari poartă istoria de peste 2000 de ani și tradiția neîntreruptă de producere a unui vin autentic românesc, sinonim cu excelența meșteșugului vinificării. Avănd la baza experiența și istoria Cotnari S.A., Casa de Vinuri Cotnari aduce excelența și inovația regăsită mai ales la vinificarea soiurilor românești precum Grasa de Cotnari, Francușa, Tămâioasa Românească, Fetească Alba, Busuioacă de Bohotin sau Feteasca Neagră. Inființată în 2007, Casa de vinuri Cotnari este un proiect ambițios, care are în exploare peste 350 ha, dar și conacul Vladoianu.

Povestea Cramei Girboiu își are începuturile în anul 2005, o perioadă în care Constantin Gîrboiu cocheta cu ideea unei provocări care să-l aducă aproape de lucrurile de care s-a simțit legat dintotdeauna, și anume agricultura. În acest context s-a ivit oportunitatea achiziționării fostelor terenuri și clădiri ale IAS-ului din Dumbrăveni. Legătura cu lumea vinului a venit ca o consecință imediată și firescă, o îndeletnicire păstrată în familie de-a lungul generațiilor. Azi, Crama Gîrboiu deține 180 ha de vie în podgoria Dumbrăveni și podgoria Cîrligele și este reprezentantul generației noi a vinului românesc.
Reușitele vinului produs la Crama Gîrboiu la concursurile internaționale i-au adus recunoșterea, dar și numeroase distincții, dintre care amintim performanța de a fi doi ani la rând (2023 si 2024) “Best Romania Producer” la Mundus Vini sau Grand Medaille d’Or la Concours Mondial de Bruxelles (2024).

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Domeniile Averești, Casa de Vinuri Cotnari și Crama Gîrboiu la TIFF: cum alegem vinul potrivit pentru un film