Lectură de 3 minute

19 Sep 2022 - Știri și Noutăți

Cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, în topul acțiunilor tranzacționate pe BVB

Viorela Pitulice

Abonează-te pe  

DN AGRAR Group SA, cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producţie de lapte de vacă și producție vegetală, intră la tranzacționare în indicele BETAeRO al celor mai tranzacționate companii din SISTEMUL MULTILATERAL DE TRANZACŢIONARE SMT, începând cu data de 19 septembrie 2022, cu o pondere de 3,69% în coșul indicelui, la prețul de referință al acțiunii de 0,7000 lei și un free-float de 0,3, anunță compania.

Pentru ca o companie să fie inclusă în coşul indicelui BETAeRO este nevoie ca la momentul analizei să înregistreze un coeficient de lichiditate de cel puţin 0,5% (50 bps) şi capitalizarea free-float de minim 5 milioane lei. Capitalizarea DN AGRAR la data de 8 septembrie 2022, data deciziei Comisiei Indicilor BVB de includere în BETAeRO, era de peste 111 milioane lei.

„Ne dorim să ne dezvoltăm prin intermediul pieței de capital, care ne-a oferit oportunitatea de a finanța noi investiții în România. Intrarea în indicele de referință a pieței confirmă atractivitatea companiei și interesul în creștere al investitorilor, cărora le mulțumim pentru încrederea în viziunea DN AGRAR ca afacere agricolă integrată, parte a economiei circulare”, a declarat Jan de Boer, Președintele Consiliului de Administrație DN AGRAR Group.

DN AGRAR Group SA, a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București pe 2 februarie, după un plasament privat derulat în luna iulie 2021, în sumă de 24,8 milioane de lei. Sumele atrase au fost folosite pentru a achiziţiona ferma Lacto Agrar, conform obiectivului stabilit în prospectul de emisiune.

Înainte de preluarea Lacto Agrar, producţia vegetală, producţia zootehnică şi managementul fermei erau integrate în agribusiness-ul grupului de firme DN AGRAR, astfel că după finalizarea tranzacţiei nu a fost necesar un proces de tranziţie al activităţilor de producţie şi management, desfăşurate în cadrul activităţii fermei. Ulterior, compania a cumpărat în aprilie 2022 ferma Apold, printr-o facilitate de credit.

În prezent, DN AGRAR a devenit cea mai mare fermă zootehnică cu producție de lapte de vacă din România. Grupul are circa 7.000 hectare de teren pe care le lucrează și peste 10.000 de capete, vaci de lapte și tineret bovin.

Planurile companiei vizează proiecte de modernizare, susținute de un model de afaceri integrat, parte a economiei circulare, cu atingerea cifrei de afaceri de 80 milioane lei în 2022, susținută în principal de achiziția fermei Apold.

BETAeRO este primul indice dezvoltat de BVB pentru piaţa AeRO și include, începând cu 19 septembrie 2022, 33 de companii reprezentative de pe această piaţă. Cele două criterii cantitative ale indicelui BETAeRO sunt lichiditatea şi capitalizarea free-float. Indicele are un număr variabil de constituenți, iar ponderea maximă a unei companii în coşul indicelui este de 15%, potrivit BVB. BETAeRO este primul indice constituit de BVB în ultimii ani şi a fost lansat în data de 11 octombrie 2021.

Despre DN AGRAR Group

DN AGRAR Group este cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, cu producție de lapte de vacă și producție vegetală. Grupul activează în centrul Transilvaniei, în județele Alba, Sibiu și Hunedoara.

Compania a fost înființată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer și este listată la Bursa de Valori București, în piața AeRO. Debutul DN AGRAR Group în piața de capital a fost marcat de încheierea cu succes a plasamentului privat de acțiuni din iulie 2021, prin care a atras de la 24,8 milioane lei de la investitori.

Principalele domenii de activitate ale companiei sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism și servicii de consultanță pentru afaceri și management.

DN AGRAR Group are în total 233 de angajați, aproximativ. 7.000 hectare de teren, în proprietate și în arendă, pe care le lucrează și peste 10.000 de capete, vaci de lapte și tineret bovin.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, în topul acțiunilor tranzacționate pe BVB