Lectură de 5 minute

25 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Decizia OMS vizavi de băuturile care conțin îndulcitori artificiali. Este aspartamul cancerigen?

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Informațiile contradictorii din partea a două grupuri din cadrul organizației de sănătate riscă să semene și mai multă confuzie în ceea ce privește siguranța consumului de zahăr alternativ utilizat în aproximativ 6.000 de produse la nivel mondial.

 

 

Sursa foto: Unsplash

Este puțin probabil ca decizia luată de OMS să tranșeze definitiv problema viitorului controversatului îndulcitor artificial - un factor care va fi accentuat și mai mult de mesajele contradictorii venite din partea organizației de sănătate. FDA din Statele Unite a precizat într-o declarație că nu este de acord cu decizia de a clasifica aspartamul ca fiind un posibil cancerigen, notează fooddive,com.

Aspartamul, care este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul, a fost aprobat de FDA în 1974. În cea mai mare parte, studiile au arătat că aspartamul este sigur. Însă unele au făcut legătura între acesta și riscurile pentru sănătate, semănând și mai mult îndoială și oferind sprijin celor care îl critică.

Un studiu francez realizat pe 100.000 de persoane, publicat în 2022, a constatat că acele persoane care au consumat cantități mari de îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul, aveau un risc ușor mai mare de cancer. Îndulcitorul a fost, de asemenea, legat de dureri de cap, convulsii, migrene, anxietate, depresie și insomnie.

Ce dovezi există privind riscul de cancer?

Cele două comitete din cadrul OMS care au făcut publice concluziile privind riscurile aspartamului au fost Comitetul comun de experți pentru aditivi alimentari și Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului. JECFA a analizat, de asemenea, dovezile privind riscul de cancer și a concluzionat că "dovezile privind o asociere între consumul de aspartam și cancerul la om nu sunt convingătoare".

Constatările JECFA sunt în general considerate a fi mai relevante pentru cumpărători, deoarece evaluează riscul de expunere la un aditiv alimentar pentru cancer și alte amenințări, examinând în același timp cât de mult aport zilnic este acceptabil. IARC analizează dacă o substanță ar putea prezenta un risc de cancer.

De asemenea, IARC analizează doar informațiile disponibile public, în timp ce JECFA include în evaluarea sa și date de proprietate nepublică și ia în considerare rezultate suplimentare. Grupurile din domeniul sănătății, inclusiv FDA, au susținut că, din această cauză, evaluarea aspartamului de către IARC ar fi incompletă.

FDA a remarcat că aspartamul este unul dintre cei mai studiați aditivi alimentari din alimentația umană. De asemenea, a citat deficiențe în studiile pe care IARC s-a bazat pentru revizuirea sa. "Oamenii de știință de la FDA nu au preocupări legate de siguranță atunci când aspartamul este utilizat în condițiile aprobate", a declarat agenția într-o declarație.

Citeste si:
Norofert semnează primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA 
Norofert semnează primul contract de distribuție pentru 3 state din SUA 

Grupurile producătoare de îndulcitori și de băuturi au aplaudat anunțul făcut de JECFA al OMS.

Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociației Internaționale a Îndulcitorilor, a declarat într-o declarație că JECFA a efectuat o "revizuire amănunțită, cuprinzătoare și riguroasă din punct de vedere științific". El a declarat că, similar altor îndulcitori cu conținut scăzut sau fără calorii, aspartamul, atunci când este utilizat în cadrul unei diete echilibrate, "oferă consumatorilor posibilitatea de a alege să reducă aportul de zahăr, un obiectiv critic de sănătate publică".

Kevin Keane, președinte interimar și director executiv al American Beverage Association, un grup comercial care reprezintă PepsiCo, Coca-Cola și Keurig Dr Pepper, a declarat că "concluzia puternică întărește poziția FDA și a agențiilor de siguranță alimentară din peste 90 de țări". El a adăugat că "oamenii din întreaga lume pot fi încrezători în consumul de alimente și băuturi cu aspartam".

Care este doza zilnică recomandată?

Cu toate acestea, posibilitatea ca aspartamul să fie periculos ar putea semăna confuzie în rândul consumatorilor și i-ar putea împinge pe unii să ia în considerare ofertele cu îndulcitori alternativi. JECFA a concluzionat că, în cazul unei cutii de băutură răcoritoare dietetică care conține 200 sau 300 mg de aspartam, un adult cu greutatea de 70 kg (154 de lire sterline) ar trebui să consume mai mult de 9-14 cutii pe zi pentru a depăși doza zilnică acceptabilă.

Constatările ar putea determina companiile de produse alimentare și băuturi să caute opțiuni alternative de îndulcitori care să nu fie afectate de atâtea critici sau informații contradictorii. Unele companii au încercat deja. Pepsi dietetic a folosit aspartam până în 2015, când compania a schimbat formula. Gigantul de băuturi și gustări a readus ingredientul un an mai târziu, în urma unei scăderi mari a vânzărilor.

Thomas Galligan, cercetător principal la Center for Science in the Public Interest, a declarat că "este tulburător, dar previzibil, să vedem că reacția producătorilor de sucuri dietetice și a restului industriei alimentare este de a ataca IARC, de a ataca cercetările științifice care stau la baza acestora și de a respinge orice îngrijorare cu privire la carcinogenitatea aspartamului".

El a adăugat că "este nevoie de mai multă reținere din partea industriei și sperăm că firmele responsabile vor analiza cu atenție concluziile IARC și vor renunța la aspartam".

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Decizia OMS vizavi de băuturile care conțin îndulcitori artificiali. Este aspartamul cancerigen?