Lectură de 5 minute

27 Feb 2023 - Știri și Noutăți

De la furaje și concentrate la pui de-o zi: ce a vândut cel mai bine Agroland, în 2022

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Agroland Business System (BVB: AG), grup antreprenorial românesc de retail, agricultură și alimentație, care deține cea mai mare rețea de magazine agricole din România, raportează venituri consolidate de 302,7 milioane de lei în 2022, o creștere cu 30% față de anul 2021 și un profit net de 3,2 milioane de lei, o scădere cu 63% comparativ cu 2021. Scăderea la nivel de profit a fost determinată de o serie de factori, precum comportamentul consumatorilor cauzat de inflație, investițiile în dezvoltarea de noi magazine sau modernizarea celor existente, investițiile efectuate în pregătirea fabricilor din Caransebeș și Ișalnița pentru a produce furaje și pregătirea începerii producției de ouă lichide la fabrica din Mihăilești. 
 

Sursa foto: Agroland

Anul 2022 a reprezentat un adevărat test de reziliență pentru companii, în special pentru cele care activează în sectorul agroalimentar, care au fost nevoite să gestioneze provocări care s-au suprapus în această perioadă. Vom reduce sezonalitatea businessului Agroland Business System, care la nivel istoric a avut o primă parte a anului care a generat proporția semnificativă a veniturilor, precum și a profiturilor. Noile investiții la ferma Mihăilești precum și în fabricile de la Caransebeș și Ișalnița, vor aduce modelului de afaceri al Agroland o structură mai consistentă a veniturilor si profiturilor pe întregul parcurs al unui an de activitate.

Horia Cardoș, fondator și CEO al Agroland Business System

În 2022, Grupul Agroland a operat 242 de magazine, dintre care 22 MEGA. În ceea ce privește performanța tuturor magazinelor proprii (incluzând performanța magazinelor MEGA), în 2022, aceasta a crescut, generând venituri de 80,9 milioane de lei, plus 27% față de 2021. Numărul de clienți a crescut cu 17%, depășind 1,1 milioane de clienți care au vizitat magazinele Agroland Tradițional, Micul Fermier și MEGA în 2022.

Performanța magazinelor MEGA în 2022 a crescut semnificativ, cu 111%, până la 30,4 milioane de lei, iar numărul de clienți din cadrul acestor magazine a crescut cu 81%, până la aproximativ 498.000 clienți. În ceea ce privește performanța magazinelor tradiționale Agroland și Micul Fermier, aceasta a crescut cu 3% în 2022 comparativ cu 2021, vânzările nete au ajuns la 48,6 milioane de lei, iar numărul de clienți a scăzut cu 8%, ajungând la puțin peste 605.000 de clienți.

Scăderea numărului total de clienți în cadrul magazinelor tradiționale reflectă strategia companiei din ultimii ani, de închidere a mai multor magazine tradiționale, urmată, în majoritatea cazurilor, de deschiderea în aceleași orașe de magazine MEGA, care preiau astfel fluxul de clienți care efectuau cumpărături în magazinele tradiționale.

La nivelul vânzărilor online, a fost înregistrată o creștere de 14%, acestea ajungând la 6,9 milioane de lei în 2022. De asemenea, numărul clienților din online a crescut cu 22%, în 2022, până la aproximativ 35.300 de clienți. Din punctul de vedere al vânzărilor, magazinul online este cel mai important magazin Agroland, deoarece generează cele mai mari venituri, compania investind anul trecut în implementarea unei tehnologii hardware și software mult mai avansată față de anul 2021.

Din punctul de vedere al veniturilor pe tip de produs, în 2022, cea mai mare contribuție la cifra de afaceri a fost adusă de furaje și concentrate, care s-au ridicat la 92,2 milioane de lei, o creștere de 8% față de 2021. La sfârșitul anului 2022, Agroland a început producția de furaje la fabricile din Caransebeș și Ișalnița. Acest fapt va aduce un impact major asupra marjelor obținute începând cu anul 2023. A doua cea mai mare contribuție a fost înregistrată la nivelul vânzării de inputuri agricole (rezultate generate de către Agroland Agribusiness), care a crescut cu 84%, ajungând la 69,9 milioane de lei.

Citeste si:
Nou proiect aprobat de Guvern: retailerii sunt obligați ca, pe lângă produsul marcă proprie, să afișeze la raft cel puțin o marcă a unui producător concurent
Nou proiect aprobat de Guvern: retailerii sunt obligați ca, pe lângă produsul marcă proprie, să afișeze la raft cel puțin o marcă a unui producător concurent

Vânzarea de pui de o zi a crescut cu 7% în 2022, ajungând la 54,1 milioane de lei. Produsele pet-food au înregistrat o creștere de 33%, ajungând la 28,8 milioane de lei, vânzările de produse pentru ferme au crescut cu 105%, ajungând la 16,9 milioane de lei, iar vânzările de produse food, care reprezintă vânzarea ouălor de consum, a crescut cu 75%, ajungând la 17,2 milioane de lei. Pentru această categorie de venituri compania lucrează la pornirea producției de ouă lichide la Mihăilești, în prima parte a anului 2023.

Fabricile Agroland

În 2022, una dintre cele mai semnificative investiții realizate de companie, a reprezentat-o fabrica de la Ișalnița, a cărei valoare a fost de peste 3,5 milioane de euro. Investiția a inclus terenul, construcțiile, echipamentele și utilitățile. Capacitatea acesteia este de 30.000 de tone pe an, ceea ce reprezintă 75% din necesarul actual al Agroland pentru ferme și retail. Avantajul major al fabricii de la Ișalnița este eficiența energetică ridicată, fiind complet automatizată și putând lucra cu un număr minim de operatori, astfel încât conducerea companiei estimează că amortizarea investiției va avea loc în maximum trei ani.

În ceea ce privește fabrica de la Mihăilești, investițiile realizate în ultimii doi ani au condus la creșterea capacității de producție a ouălor de consum, de la 3,2 milioane de ouă pe lună, la 5 milioane de ouă pe lună începând cu anul acesta. De asemenea, în decembrie anul trecut, Agroland a crescut numărul de găini în producție din cadrul fabricii, de la 125.000 la 180.000, iar în februarie 2023, capacitatea a ajuns la 205.000.

Agroland Business System este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București începând cu data de 1 martie 2021 și se tranzacționează sub simbolul AG. În prezent, compania are o capitalizare de piață de aproximativ 107 milioane de lei.

Agroland Business System a fost fondată în anul 2009 la Timișoara de către antreprenorul Horia Cardoș și astăzi operează o rețea de aproximativ 250 de magazine specializate în vânzarea de produse pentru grădină, fermă și animale de companie. De asemenea, compania deține și platforma Avicola Mihăilești, unde produce ouă de consum și pui de o zi. Această platformă este formată din șase ferme aflate pe o suprafață de 30 de hectare în județul Giurgiu.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  De la furaje și concentrate la pui de-o zi: ce a vândut cel mai bine Agroland, în 2022