Lectură de 2 minute

04 Aug 2023 - Știri și Noutăți

De la 1 ianuarie, comerțul cu legume, fructe și flori se va putea face prin factură electronică

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Toate vânzările de legume, fructe, flori vor fi făcute pe factură electronică începând cu 1 ianuarie anul viitor, au precizat surse guvernamentale.

Potrivit aceloraşi surse, acelaşi regim se va aplica tot de la 1 ianuarie 2024 pentru vânzările la toate produsele accizate şi, respectiv, la toate vânzările de produse către bugetul de stat, potrivit Agerpres.

România va implementa facturarea electronică din 2024

Facturarea electronică, așa cum este definită de către Comisia Europeană, înseamnă transmiterea datelor facturilor emise, între sistemele informatice, într-o formă care poate fi validată și procesată automat.

În România, cei circa 1,3 milioane de operatori economici activi emit peste 1 miliard de facturi pe an, conform estimarilor ANAF. În același timp, România pierde din contribuții TVA ne-colectate circa 10 miliarde euro anual, în principal din cauza fraudei. La nivel european aceasta cifră este de peste 100 de miliarde, țara noastră fiind campioană la incapacitatea de colectare a TVA. Potrivit experților, facturarea electronică generalizată ne va ajuta să salvăm acești bani.

Pierderi de până la 3,5 euro pe fiecare factură emisă pe hârtie

Pentru un IMM totalul timpului cumulat necesar procesării manuale a facturilor trimise și primite ajunge la 24 - 32 de ore pe lună, adică 3 - 4 zile lucrătoare pierdute cu operațiuni care pot fi realizate în mod automat, indică o analiză realizată de un consorțiu de companii IT format din Arxia, Bitstone și EfectRO.

Potrivit experților, facturarea electronică este un pas mare înainte, care va eficientiza afacerile și le va aduce un plus de confort, prin eliminarea eforturilor de a gestiona facturi pe hârtie sau prin email.

În prezent, o companie pierde în medie 3.5 Euro pe fiecare factură pe care o emite pe hârtie, prin costuri cu materialele, cu trimiterea, cu procesarea.

În anii următori, pe plan european, se pregătește trecerea completă la standardul facturii electronice inclusiv în relația cu cumpărătorii persoane fizice și de asemenea se preconizează implementarea conectivității pan-europene, astfel încât facturile să poată fi schimbate și raportate în mod unitar în cadrul Uniunii.

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  De la 1 ianuarie, comerțul cu legume, fructe și flori se va putea face prin factură electronică