Lectură de 4 minute

15 Jul 2020 - Știri și Noutăți

Danone România crește numărul fermierilor mici la 180 și dublează producția de lapte realizată de aceștia, în programul „O șansă pentru familia ta”

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Danone România a crescut cu peste 20% numărul micilor fermieri din programul socio-economic „O șansă pentru familia ta”, prin care își propune să susțină familiile din medii defavorizate să se dezvolte ca producători locali de lapte de calitate și să construiască afaceri sustenabile. Astfel, programul a ajuns la peste 180 de gospodari, de la 140, în 2019.

În ultimii 8 ani, compania a investit în program peste 4 milioane de euro, alături de partenerii săi, Fondul Internațional Ecosysteme al companiei Danone, Organizația Non-Guvernamentală Open Fields și partenerul local, Polaris Group, reușind împreună cu familiile de gospodari locali înscrise în program să dubleze producția de lapte realizată de aceștia.

Investițiile în program au inclus atât donarea de animale de rasă superioară și a unor echipamente de bază, dar și acordarea de sprijin financiar pentru gospodari sau oferirea de consultanță financiară și profesională.

Danone spune că activitatea micilor fermieri s-a îmbunătățit de la un an la altul, aceștia reușind să obțină un produs de calitate superioară, la standarde europene și, în același timp, să dubleze cantitatea de lapte produsă. Dacă în 2012 erau colectați, în medie, aproximativ 5 litri de lapte de la un singur animal, în 2019, o văcuță asigura, în medie, 11 litri de lapte. Mai mult, prin activitatea gospodarilor înscriși în program, aceștia asigură în prezent aproximativ 10% din cantitatea totală de lapte colectată anual pentru producția de iaurt din fabrica din București, dublând astfel producția înregistrată la începutul programului.

Succesul producătorilor români de lapte: Know-how și investiții

Programul „O șansă pentru familia ta” vizează creșterea nivelului de bunăstare a animalelor, prin investiții în modernizarea sau construcția de noi grajduri și asigurarea condițiilor necesare pentru stabulație. Fermierilor le este oferită consultanță și know-how-ul necesar pentru a crește în mod constant calitatea laptelui. De exemplu, până în prezent, au fost organizate peste 830 de ore de training despre igienă și nutriţia animalelor şi managementul fermei. În plus au fost donate 370 de juninci rasa Holstein, 29 de stații de muls mobile echipate cu panouri solare pentru încălzirea apei, precum și 7 mașini agricole care să le asigure gospodarilor nutrețuri pentru sezonul rece.

Fonduri europene și venituri în creștere

Sprijinul acordat de Danone România prin programul „O șansă pentru familia ta” contribuie inclusiv la îmbunătățirea nivelului de trai al micilor fermieri, astfel că peste 100 dintre familiile implicate la momentul actual în program au înregistrat venituri crescute cu 60%, după doar 2 ani de la demararea proiectului. De asemenea, prin îndrumarea oferită de companie, 59 de fermieri sunt certificați profesional și pot accesa mai ușor fonduri europene. Până acum, aceștia au obținut fonduri europene în valoare de peste 1 milion euro, ce au fost direcționate în principal, către dezvoltarea tehnologică și a flotei de utilaje folosite în activitate.

Mai mult decât atât, tot în cadrul programului, gospodarii și-au creat o asociație pentru suport comun în activitatea lor, cum ar fi cultivarea terenurilor cu porumb și au obținut de la autorități o suprafață de 426 ha de teren pentru asociere, dintre care 268.76 ha de pământuri arabile și 157.84 ha de pășune.

„Nu ne oprim aici în dezvoltarea acestui program, iar în perioada următoare ne vom concentra pe inițiativele de a reduce cu 30% amprenta de carbon în cadrul proiectului, de reîmpădurire și utilizare a practicilor de agricultură regenerativă”, adaugă Eduard Jerca, Milk Manager Danone România.

Citeste si:
Agricultura viitorului, ediția 2024. Evenimentul industriei de profil integrează în premieră o secțiune dedicată retailului, adresând întregul lanț alimentar
Agricultura viitorului, ediția 2024. Evenimentul industriei de profil integrează în premieră o secțiune dedicată retailului, adresând întregul lanț alimentar

De peste 20 de ani, Danone România produce iaurturi în fabrica din București, colectând anual peste 60 de milioane de litri de lapte, în cea mai mare parte de la fermieri și gospodari români. Compania are parteneriate cu peste 20 de ferme mari, toate atent selectate şi verificate din punct de vedere al calității, la care se adaugă cele peste 180 de gospodării din proiectul socio-economic „O şansă pentru familia ta”.

Danone România este lider de piaţă pe segmentul iaurturi. Compania are în portofoliu zeci de sortimente de produse, realizate în majoritate în fabrica din Bucureşti, cu lapte proaspăt colectat de la fermierii români. Fabrica Danone din Bucureşti a produs local primele iaurturi în 1999.

Danone România face parte din compania Danone, activă în domeniile: produse lactate proaspete, produse pe bază de plante, ape minerale îmbuteliate și nutriție specializată.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Danone România crește numărul fermierilor mici la 180 și dublează producția de lapte realizată de aceștia, în programul „O șansă pentru familia ta”