Lectură de 2 minute

21 Feb 2024 - Știri și Noutăți

Danone intenționează să-și vândă operațiunile din Rusia către un acolit al lui Ramzan Kadîrov

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Grupul francez Danone intenţionează să îşi vândă operaţiunile din Rusia către un om de afaceri care are legături cu conducătorul cecen Ramzan Kadîrov, la şapte luni după ce Vladimir Putin a ordonat preluarea controlului asupra operaţiunilor ruseşti ale Danone. 

 

Sursa foto: Danone

Update: 25.03.2024

Grupul francez Danone a anunţat vineri că a obţinut aprobările autorităţilor de reglementare pentru vânzarea afacerii din Rusia, Essential Dairy and Plant, către Vamin R LLC, transmite Agerpres.

Pierderea totală recunoscută de Danone în evidenţa sa contabilă se ridică la 1,2 miliarde de euro, a informat compania.

Finalizarea tranzacţiei este aşteptată în următoarele săptămâni, a precizat Danone.

Știre inițială

Potrivit unor documente consultate de Financial Times şi mai multor surse din apropierea acestui dosar, producătorul rus de lactate Vamin Tatarstan, o companie deţinută de omul de afaceri Mintimer Mingazov, a acceptat să plătească 17,7 miliarde ruble (191,88 milioane de dolari) pentru a prelua controlul asupra operaţiunilor Danone din Rusia. Danone va primi suma de 10 miliarde de ruble (108,40 milioane de dolari) pentru acţiunile sale în timp ce restul de 7,7 miliarde de ruble vor merge spre serviciul datoriilor companiei ruseşti, notează Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, Yakub Zakriev, nepotul în vârstă de 33 de ani al liderului cecen Ramzan Kadîrov, a fost desemnat noul director al subsidiarei ruseşti a Danone, după ce Kremlinul a preluat temporar controlul asupra acestor operaţiuni ca reacţie la sancţiunile impuse companiilor ruseşti în străinătate.

Potrivit Financial Times, la scurt timp după ce Kremlinul l-a numit pe Yakub Zakriev în postul de director, omul de afaceri Mintimer Mingazov a fost numit în boardul companiei. Pe lângă Mingazov şi Zakriev, alţi doi acoliţi ai lui Kadîrov fac parte din boardul companiei Life & Nutrition: fostul adjunct al ministrului cecen al Agriculturii, Ruslan Alisultanov, precum şi Yakov Khachanyan, care la fel ca şi Mingazov este un tânăr om de afaceri din Kazan, capitala regiunii Tatarstan.

Citeste si:
Zara își redeschide magazinele din Ucraina după o absență de doi ani
Zara își redeschide magazinele din Ucraina după o absență de doi ani

Acordul de vânzare ar putea eșua

Vânzarea operaţiunilor Danone depinde de aprobarea Ministerului rus al Agriculturii, înainte de a fi verificată de o comisie guvernamentală specială care se ocupă de aprobarea plecărilor companiilor occidentale. Sursele citate de Financial Times subliniază că nu există nicio certitudine că vânzarea se va finaliza deoarece numeroase companii occidentale au văzut cum cererile lor au fost respinse iar acordurile lor de vânzare au eşuat din cauza dezacordurilor cu Guvernul rus.

Subsidiara din Rusia a Danone regrupează 7.500 de angajaţi şi 13 fabrici.

Grupul Danone a demarat investiţia în România în 1996, prin achiziţia fostei unităţi Mioriţa Fundeni. Începând din 2013, Danone România a devenit centrul regiunii Europei de Sud-Est, care include România, Bulgaria, Grecia şi ţările Adriatice, servind o piaţă potenţială de peste 60 de milioane de consumatori.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Danone intenționează să-și vândă operațiunile din Rusia către un acolit al lui Ramzan Kadîrov