Lectură de 3 minute

22 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Cum să facem cumpărături pe timp de inflație: greșeli, sfaturi și trucuri pentru a ne ajuta portofelul să reziste 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

În luna ianuarie 2023 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,1%. În luna decembrie 2022, prețul alimentelor a atins o creștere anuală de 22%, în special la produsele de bază, potrivit Institutului Național de Statistică. Prin urmare, costul coșului de cumpărături continuă să crească vertiginos.

 

Sursa foto: Martijn Baudoin / Unsplash

În acest context marcat de inflație, mii de gospodării întâmpină dificultăți tot mai mari în planificarea cumpărăturilor, în menținerea unui buget sau în a economisi, notează 20minutos.es. Iată câteva trucuri și sfaturi utile care te vor ajuta să eviți risipa și cheltuielile neprevăzute.

Sfaturi și trucuri pentru a ne ajuta portofelul să reziste

  • Planifică meniurile

Atunci când organizăm prânzurile și cinele, putem întocmi o listă de cumpărături care să cuprindă nevoile noastre reale, astfel încât să verificăm ce avem în bucătărie și să cumpărăm doar ceea ce ne trebuie.

  • Stabilește un program regulat de cumpărături

Acest lucru depinde de fiecare gospodărie și de mărimea frigiderului și/sau a cămării, însă, în majoritatea cazurilor, una sau două sesiuni de cumpărături pe lună sunt suficiente pentru a acoperi 100% din necesarul pentru meniuri.

  • Cumpărături în weekend

Dacă este posibil, este de preferat să mergem la supermarket sâmbătă după-amiaza, pentru că putem găsi chilipiruri la alimentele perisabile.

  • Depozitează produse

Dacă există suficient spațiu în casă, merită să profiți de ofertele bune la produsele de curățenie și de igienă, precum și la produsele alimentare neperisabile care pot fi depozitate.

  • Evită alimentele semipreparate

Eliminarea alimentelor semipreparate și ambalate de pe lista de cumpărături și prioritizarea produselor proaspete ne vor permite să cheltui mai puțini bani.

  • Compară prețurile

Analizând prețurile din diferite unități și fiind pregătit să faci cumpărăturile în mai multe locuri, în funcție de produs, este, de asemenea un truc util care îți permite să reduci cheltuielile și să economisești.

Principalele greșeli pe care le facem când mergem la supermarket

Așa cum există trucuri pentru a face cumpărături, există și greșeli pe care consumatorii le fac deseori, cele mai frecvente fiind următoarele:

Citeste si:
Previziuni iBanFirst: Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat 
Previziuni iBanFirst: Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat 
  • Necompararea prețului unitar

Pentru a evita „înșelăciunile" ar trebui să comparăm produsele în funcție de prețul unitar (kilograme, litri), astfel încât să putem afla care pachet este mai profitabil în funcție de cantitatea de produs și de costul acestuia.

  • Alegem întotdeauna același brand

Dacă alegem întotdeauna aceeași marcă, este posibil să plătim prețuri mai mari pentru că nu le-am comparat. Prin urmare, este util să cumpărăm produse de la mărci diferite, profitând de ofertele care pot fi disponibile.

  • Mergem la cel mai apropiat magazin

Uneori, când ne dăm seama că ne lipsește ceva, mergem la cel mai apropiat magazin pentru a economisi timp, ceea ce înseamnă că s-ar putea să nu găsim cea mai potrivită ofertă.

  • Opțiunea „pentru orice eventualitate”

O greșeală frecventă este aceea de a cumpăra un produs „pentru orice eventualitate” sau pentru un motiv similar, atunci când acesta este cu adevărat dispensabil, ceea ce duce uneori la cheltuieli excesive și inutile.

  • Cumpărăturile pe stomacul gol

Să mergem la supermarket pe stomacul gol este o idee proastă, fiindcă senzația de foame ne face să simțim nevoia să cheltuim mai mult, atât pe mâncare, cât și pe alte produse.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cum să facem cumpărături pe timp de inflație: greșeli, sfaturi și trucuri pentru a ne ajuta portofelul să reziste