Lectură de 2 minute

10 Mar 2021 - Știri și Noutăți

Sustenabilitate în retail: cum arată cel mai sustenabil supermarket deschis de Jumbo

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Sustenabilitatea a devenit de ceva timp o componentă importantă de care retailerii țin cont în strategia de business, iar ultimele tendințe din acest domeniu arată că jucătorii au început să investească masiv în magazine sustenabile, cu consum redus de energie și din materiale certificate. Pe plan local tot mai mulți retailerii inagurează astfel de magazine, dar iată cum stă situația în Benelux, unde retailerul Jumbo a deschis cel mai sustenabil supermarket din zonă. 

Lanțul de magazine alimentare Jumbo a deschis un supermarket considerat cel mai sustenabil magazin din Benelux (uniunea economică compusă din monarhiile Belgia, Olanda și Luxemburg). Noua unitate a retailerului olandez este construită cu materiale ecologice, iar la realizarea acesteia s-au folosit tehnologii de economisire a energiei, scrie Retail Detail.

Clădirea magazinului a fost construită din materiale sustenabile și lemn certificat FSC, provenit din păduri gestionate durabil. Magazinul este încălzit de căldura reziduală eliberată de rafturile frigorifice și de congelatoare, iar acolo unde este necesar încălzirea suplimentară este asigurată de o pompă de căldură.

Construcția dispune de acoperiș verde dotat cu 360 de panouri solare, care contribuie la eficiența energetică a clădirii. Există suficientă lumină naturală, iar un sistem special de ventilație asigură o calitate optimă a aerului, adaptată nevoilor clienților și angajaților din magazin. Zona din jurul clădirii este proiectată ecologic cu diverse accesorii pentru viețuitoare.

Toate aceste aspecte combinate au rezultat în certfificarea BREEAM cu punctajul de 90,79%, adică cel mai ridicat calificativ, respectiv gradul Outstanding. BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) este o metodă standard de determinare obiectivă a sustenabilității și eficienței în domeniu. Aceasta măsoară impactul clădirilor asupra mediului, luându-se în considerare diverși factori, printre care consumul de energie și eficiența energetică.

Sustenabilitatea este esențială și pentru designul interior al magazinului. Tijn Leussink a declarat: "Pe scară largă am utilizat materialele care pot fi refolosite dacă magazinul este renovat vreodată. Aceasta este ceea ce numim model circular. De exemplu, iluminatul cu LED-uri este realizat din plastic reciclat. De asemenea, pentru pereții despărțitori, componentele podelei și părțile sistemului de climatizare, am ales materiale care sunt reciclate sau care pot fi ușor și complet reutilizate ulterior. În acest fel, oferim materialelor o a doua viață și reducem cantitatea de deșeuri.”

Citeste si:
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt planurile pentru 2024
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt planurile pentru 2024

În ceea ce privește sortimentația, magazinul se concentrează mult pe produsele locale și pe mărci sustenabile. Cumpărătorii găsesc la rafturi, de exemplu, produse de curățat făcute din coji de portocale, care sunt colectate separat în locațiile Jumbo.

Proiectul face parte din planurile de sustenabilitate ale Jumbo, care intenționează să adopte elemente ale magazinului din Benelux în alte unități ale rețelei. Jumbo este un lanț de supermarketuri din Olanda și Belgia, parte din grupul privat Van Eerd Group, fondat din 1921.

Sursa foto: jumbo.com/nieuws

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Sustenabilitate în retail: cum arată cel mai sustenabil supermarket deschis de Jumbo