Lectură de 3 minute

25 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Cooperativa Țara Mea lansează două programe prin care producătorii români pot vinde produsele în supermarketuri

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

Odată cu pandemia de Covid-19, cererea pentru produsele românești a crescut considerabil, însă piața de desfacere a produselor locale reprezintă în continuare o problemă chiar și pentru legumicultorii cu experiență. În acest sens, Cooperativa Țara Mea a creat două programe destinate tuturor legumicultorilor care își doresc să devină membri și să își vândă problemele în marile lanțuri de retail. 

Cooperativa Țara Mea pune la dispoziția clienților două programe, "Împreună suntem responsabili" și programul ''Preț fix'' pentru a ajuta producătorii români. Ambele proiecte constau în asigurarea unui circuit corect al lanțului de producție - desfacere, unde Cooperativa va facilita desfacerea legumelor românești în marile lanţuri de magazine, precum și asigurarea procesării produselor de calitatea a doua, la cele mai mari fabrici de conserve și procesatori din România.

Programul "Împreună suntem responsabili" îi face pe fermieri parteneri stabili lanțul de producție. Cooperativa pune la dispoziție ambalaje și centre de sortare, iar fermierul personal sortează legumele, asumandu-si responsabilitatea asupra calității lor. În același timp, cooperativa se asigură că marfa românească ajunge in magazine la un preț corect, fără intermediere.

,,În programul "Preț fix" intră, in general, membrii mai vechi ai cooperativei, care au experiența pieței. Statistic vorbind, legumele românești intra in piața la început de sezon cu preț mare, piața face importuri ca să stabilizeze prețul și, peste nici două săptămâni, fermierii încep să vândă in pierdere, respectiv să arunce legumele.Răspunsul la această dilemă este ordinea și responsabilitatea: ne propunem o sumă pe întreg sezonul, care sa acopere cheltuielile și profitul micului fermier și rămânem în acea zonă stabilă. In acest fel, câștigă întreg lanțul și în special consumatorul'', transmite Cooperativa Țara Mea.

Principalele probleme cu care se confruntă producătorii de legumeî

În luna februarie, echipa Țara Mea a demarat cele două proiecte și le-a făcut o vizită fermierilor din bazinele legumicole Izbiceni, Rotunda, Tia Mare, Matca și Cilieni pentru a dezbate problemele cu care se confruntă și pentru a pune bazele unei colaborări pe termen lung.

“Cea mai mare problemă a noastră este desfacerea. Vrem să facem ceva astfel încât să ne vindem produsele. Noi știm să producem, nu să vindem”, a spus un fermier din Tia Mare.

Florin Burculescu, președintele Cooperativei le-a prezentat legumicultorilor avantajele înscrierii în sistemul de cooperativă. Înscrierile în Cooperativă rămân deschise pentru producătorii care își doresc să îşi dezvolte producţia și să fie sprijiniți în procesul de desfacere. Procedeul de înscriere în Cooperativă începe prin completarea unui formular pe site-ul Țara Mea, urmând ca membrii Cooperativei Țara Mea să evalueze potenţialul fiecărui înscris și să le ofere consultanța necesară.

“Un singur lucru este important acum, și anume fermierul să facă ce știe mai bine: să producă. Este momentul să creăm un front comun în care fiecare să își aducă un aport la a schimba noțiunea de producție locală, pentru binele comun. Ne dorim să colaborăm permanent cu fermierii pentru a le oferi sprijin personalizat în funcție de nevoile fiecăruia, de aceea am venit în întâmpinarea lor cu acest proiect. Producătorul trebuie să își asume seriozitatea atât pentru calitatea mărfii cât și în ceea ce priveşte cantităţile livrate la timp, iar Cooperativa sa asigure desfacerea, prețul corect pentru fermier, tratarea fermierilor cu respect și seriozitate. Doar astfel legumele românești vor deveni o forță pe piață”, a declarat președintele Cooperativei.

Citeste si:
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 
Franța ia din nou atitudine în problema shrinkflation: retailerii nu vor mai putea vinde produsele cu gramaj redus la prețuri mari 

Cooperativa Tara Mea este una dintre cooperativele agricole din România, cu activități de la cultivarea legumelor și creșterea animalelor până la producția de lactate, conserve, mezeluri și produse de băcănie. Produsele Țara Mea sunt disponibile pe piață de mai bine de 10 ani.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cooperativa Țara Mea lansează două programe prin care producătorii români pot vinde produsele în supermarketuri