Lectură de 2 minute

14 Dec 2023 - Știri și Noutăți

Controale ANSVSA înainte de Crăciun: tone de carne retrase de la vânzare și amenzi de aproape 2 milioane de lei

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin intermediul structurilor de control de la nivel naţional, intensifică controalele oficiale specifice, pentru a asigura cetăţenilor un comerţ cu alimente sigure.
 

Sursa foto: Pixabay.com

Din centralizarea primelor date furnizate de către Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene, rezultă că au fost realizate, în intervalul 30 noiembrie – 11 decembrie, un număr de 3.305 de controale, în: unităţi de depozitare a produselor de origine animală autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pieţe agro-alimentare, târguri, unităţi de tip hipermarket/supermarket, unităţi de comercializare a produselor alimentare de origine animală şi nonanimală, precum şi în unităţi de alimentaţie publică.

Neregulile identificate în timpul controalelor au fost sancţionate prin aplicarea unui număr de 291 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.891.860 de lei.

Totodată, au fost emise 6 Ordonanțe de suspendare a activității și o Ordonanță de interzicere a activității.

S-a reținut oficial o cantitate de 4.618,9 kg produse de origine animală (carne porc, carne pasăre, pește și produse din pește, lapte, produse lactate și 389.104 buc ouă) în valoare de 294.086 de lei, precum și 7.900 kg de produse de origine nonanimală.

Dintre deficienţele identificate şi sancţionate, menţionăm:

  • depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • produse cu termen de valabilitate depășit;
  • comercializarea produselor alimentare fără respectarea condiţiilor de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
  • manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
  • lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
  • transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
  • transportul de animale cu mijloace auto neautorizate sanitar veterinar și fără documentele necesare.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene și a municipiului București.

Citeste si:
Bogdan Magheru, numit în funcția de director general al Abatorului Periș
Bogdan Magheru, numit în funcția de director general al Abatorului Periș
Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Controale ANSVSA înainte de Crăciun: tone de carne retrase de la vânzare și amenzi de aproape 2 milioane de lei