Lectură de 3 minute

26 Jun 2023 - Știri și Noutăți

Consiliul Concurenței: Laptele s-a ieftinit cu 20%, după acordul voluntar între retaileri şi procesatori

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

În luna iunie, prețul la raft al laptelui proaspăt din România a continuat să înregistreze reduceri medii de peste 20%, ca urmare a implementării acordului voluntar temporar dintre retaileri și procesatori, potrivit datelor analizate de Consiliul Concurenței.

Sursa foto: Pixabay

Astfel, autoritatea de concurență precizează că a analizat prețurile a 90 de produse (sortimente de lapte) provenite de la 21 de procesatori și comercializate de cele mai mari 10 rețele din România.

Într-o primă etapă, analiza s-a bazat pe datele valabile pentru data de 5 mai 2023, iar în etapa următoare au fost incluse informațiile disponibile la data de 12 iunie 2023.

Prin urmare, în luna mai, luna în care a fost implementat acordul, prețul laptelui românesc, atât cel cu 1,5% grăsime, cât și cel cu 3,5%, a scăzut cu 19,89%, iar în iunie, prețul la raft a scăzut cu 20,54%. Acordul voluntar dintre retaileri și procesatori privind reducerea prețului laptelui proaspăt de consum a intrat în vigoare la 1 mai 2023 pentru o perioadă de șase luni.

În acest moment, la acordul voluntar participă toți marii retaileri și procesatori care îndeplinesc condițiile: să comercializeze lapte proaspăt, românesc, cu un preț mai mare de 7 lei/litru (neinclus în nicio promoție) la data de 11 aprilie 2023.

Retailerii vor renunța temporar la adaosul comercial la prețurile alimentelor de bază

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat la ce produse alimentare vor fi reduse prețurile. Guvernul ar urma să adopte ordonanța privind prețurile în cursul săptămânii viitoare.

„Am primit deja răspunsul marilor lanțuri de magazine la propunerea noastră de reducere a prețurilor la alimentele de bază și vă pot spune că retailerii au transmis deja o primă listă cu produsele vizate. Avem astfel toate condițiile pentru ca în perioada următoare să finalizăm un acord sau un act normativ și chiar aș dori să le mulțumesc pentru promptitudine. Asta înseamnă o garantare a prețurilor la unele produse de bază din gama celor indispensabile populației: pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume și fructe proaspete. Va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români”, a declarat Marcel Ciolacu.

Recent, George Bădescu, director executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), a arătat că, deși este pentru prima dată când se lucrează la un astfel de proiect, se pot totuși observa aspecte similare care au fost încercate și în alte țări, cum ar fi Franța sau Bulgaria, aspecte pe care Guvernul le-a folosit, poate, ca sursă de inspirație, scrie Wall-Street.ro.

Citeste si:
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading
Concurența a autorizat preluarea Aqua Bilbor de către Prime Capital Invest și grupul din care fac parte Agro-Chirnogi și Maria Trading

Acesta a precizat totodată că este vorba despre o măsură temporară care are un scop precis: reducerea inflației și păstrarea puterii de cumpărare.

Totodată, directorul executiv AMRCR a mai arătat faptul că piața are regulile ei, astfel că succesul măsurii de plafonare a prețurilor la alimete de bază va depinde foarte mult de amplitudinea și flexibilitatea ei, dar și de înțelegerea faptului că, dincolo de o perioadă limitată, este dificil să prevezi lucrurile, așa cum s-a putut observa și din aspecte de tip lebădă neagră, cum ar fi pandemia și războiul.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Consiliul Concurenței: Laptele s-a ieftinit cu 20%, după acordul voluntar între retaileri şi procesatori