Lectură de 3 minute

14 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Clubul Fermierilor: România are fabrici de procesare și capacități de producție pentru ulei din materia primă proprie

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Clubul Fermierilor Români transmite că nu există niciun risc privind securitatea alimentară națională, România având fabrici de procesare și capacități de producție pentru a susține producția de ulei din materia primă proprie necesară consumului intern și nu depinde de importul de ulei de floarea-soarelui pentru consumul național.

„Ca urmare a informațiilor vehiculate în spațiul public privind evoluția prețului la raft la uleiul de floarea-soarelui, Clubul Fermierilor Români face următoarele precizări în legătură cu declarațiile despre acest subiect și modul în care au fost interpretate datele referitoare la tendințele din piața de cereale, în mod particular cea a semințelor de floarea-soarelui, în contextul generat de războiul din Ucraina.

  • România este cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui la nivel european și are capacitatea de a-și asigura singură consumul intern și necesarul de procesare.

  • România este un rezervor de materie primă pentru Uniunea Europeană, este net exportator. Criza regională este un moment potrivit de analiză pentru a găsi modalitățile necesare de a procesa mai mult în țară, astfel încât să generăm valoare adăugată pentru țara noastră.

  • Conjunctura regională, care a creat o perturbare în aprovizionarea din bazinul Mării Negre, generează efecte care afectează toată Europa, nu doar România.

  • România are fabrici de procesare și capacități de producție pentru a susține producția de ulei din materia primă proprie necesară consumului intern și nu depinde de importul de ulei de floarea-soarelui pentru a asigura acest consum național”, se arată în comunicatul de presă emis.

Contextul geopolitic poate genera speculații privind prețul uleiului

Clubul Fermierilor Români susține că România are resursele agroalimentare, iar contextul regional actual, cu inflație în creștere și război între Ucraina și Rusia, nu trebuie să fie folosit pentru a genera speculații privind presupuse riscuri la adresa siguranței și securității alimentare a cetățenilor României.

Clubul nu a făcut și nu va face estimări și scenarii de evoluție privind prețul la raft al produselor agroalimentare, ne referim in particular la speculațiile din ultimele zile privind o presupusă criză a uleiului de floarea-soarelui și evoluția prețului acestui produs.

Citeste si:
Programul Promenada Mall de Paște: în ce zile va fi deschis centrul comercial
Programul Promenada Mall de Paște: în ce zile va fi deschis centrul comercial

În ceea ce privește situația stocurilor și tendințele privind prețul la semințele de floarea-soarelui și a uleiului procesat, Clubul Fermierilor Români precizează că mecanismele de piață stabilesc prețurile, iar contextul geopolitic poate genera speculații, dar acestea nu au niciun temei să se manifeste în prezent în România”, se mai arată în comunicatul de presă emis.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România.

Românii au cumpărat în weekend cantități mari de ulei

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) a făcut apel la consumatorii români să cumpere alimente cu măsură, fără să facă exces, precizând că magazinele pot lua măsuri punctuale și temporare de limitare a cantității comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei, precum și asigurării aprovizionării echilibrate a întregii populații.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis românilor să nu cumpere alimente în exces, în special ulei, pentru că există suficiente stocuri pentru a asigura necesarul populației.

Mesajul autorității vine după ce mai mulți români au fost observați că cumpără în ultimele zile cantități foarte mari de ulei. Prețul unei sticle de ulei de floarea-soarelui de un litru s-a scumpit cu circa doi lei în ultimele luni și a ajuns la aproximativ 10 lei. Analiștii piețelor de cereale estimează că prețul ar putea crește cu circa 20%, în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, având în vedere că cele două țări sunt mari exportatoare de cereale. De menționat, însă, că și România este una dintre marile producătoare de floarea-soarelui.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Clubul Fermierilor: România are fabrici de procesare și capacități de producție pentru ulei din materia primă proprie