Lectură de 3 minute

20 Apr 2022 - Știri și Noutăți

Circa două miliarde de lei se pierd anual la bugetul de stat din cauza contrabandei cu tutun

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Bugetul de stat al României a pierdut peste două miliarde de lei în 2021, contravaloarea a 63 de kilometri de autostradă, ca impact direct al contrabandei. Peste 2,4 miliarde de țigarete de contrabandă au fost consumate în România în 2021, deși nivelul traficului ilicit a scăzut cu peste 6 puncte procentuale în ultimii trei ani, potrivit unui comunicat emis de producătorul de tutun BAT.

De la începutul anului, forțele de ordine au descoperit pe teritoriul României două fabrici ilegale de țigări, cu produse din tutun în valoare de 2,8 milioane euro. Cei mai vulnerabili în fața traficului ilicit sunt tinerii și persoanele cu venituri scăzute. Țigările de contrabandă sunt vândute la prețuri de până la trei ori mai mici decât cele de pe piața legală, iar traficanții nu țin cont de vârsta cumpărătorilor. În 2019, Parlamentul României a instituit 21 aprilie ca Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse.

Piața neagră a țigaretelor din România s-a menținut sub nivelul de 8% în primul trimestru al anului 2022, față de aproape 14% în 2019, conform datelor Novel Research. Totuși, România rămâne țara cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa două miliarde de lei anual, contravaloarea a 63 de kilometri de autostradă, conform estimărilor oficiale.

Top 3 județe la contrabanda cu țigări: Satu Mare, Suceava și Maramureș

În 2021, cu peste 55 de milioane de țigarete de contrabandă capturate în total în nordul țării, județele Satu Mare, Suceava și Maramures înregistrează cel mai ridicat nivel al capturilor de țigări de contrabandă din România, conform www.stopcontrabanda.ro. Potrivit raportului GfK Purchasing Power Europe 2021, zona de nord - est a României este și cea mai slab dezvoltată, având o putere de cumpărare de doar 71,2% față de media națională și de o treime față de media UE. Salariul mediu în aceste județe se situează sub pragul de 3.000 lei net lunar, cu aproximativ 20% sub media națională, conform Institutului Național de Statistică (INS).

Crește contrabanda online

Potrivit celui mai recent studiu OECD și European Union Intellectual Property Office (EUIPO), perioada pandemiei a accentuat creșterea volumului de comerț ilicit online cu produse contrafăcute, iar produsele din tutun din această categorie reprezintă una dintre principalele ținte.

Despre contrabanda cu țigări în România

  • Conform raportului KPMG Project Sun 2021, România se află pe al șaselea loc între statele membre UE ca nivel al contrabandei cu țigarete și pe primul loc în Europa de Est.

  • România are 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la trei ori mai mic.

  • Traficul ilicit de țigări prejudiciază anual statul român cu aproximativ două miliarde de lei.

  • Fiecare container de țigări ilegale înseamnă un milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

    Citeste si:
    Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie
    Magazinele nu vor fi închise în weekenduri. Marcel Ciolacu: Nu mai suntem în pandemie

BAT este o companie care activează pe piața tutunului din România, cu o cotă de peste 50%. BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare. BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, un produs care încălzește, nu arde tutunul. În 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, pentru al doilea an consecutiv. Compania a plătit aproape 11 miliarde de lei la bugetul de stat anul trecut. BAT are peste 53.000 de angajați și operează în peste 180 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 de miliarde de lire sterline în 2021 și un profit din operațiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Circa două miliarde de lei se pierd anual la bugetul de stat din cauza contrabandei cu tutun