Lectură de 2 minute

22 Feb 2022 - Știri și Noutăți

Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Riscăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o secetă severă, mai ales în estul și sud-estul României

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat, la Consiliul Agricultură și Pescuit, ce s-a desfășurat la Bruxelles, că România riscă să se confrunte cu o secetă severă în estul și sud-estul țării, în lipsa precipitațiilor.

Anul agricol 2021-2022 se manifestă și în România cu o presiune din partea situației climaterice, pentru că nivelul de precipitații a fost unul foarte scăzut și riscăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o secetă severă, mai ales în estul și sud-estul României. Cred că trebuie ca decidenții din cadrul Comisiei să deschidă o cale a dialogului pe acest subiect, să putem lua măsuri urgente, pentru că anul agricol 2021-2022 prezintă mai mulți factori de risc asociați și ei necesită răspuns la nivel european pentru toate cele 27 de state membre”, a declarat ministrul român al agriculturii.

În ceea ce privește situația pieței, ministrul CHESNOIU a afirmat că România își exprimă îngrijorarea cu privire la criza energetică ale cărei efecte au început să fie resimțite încă de la începutul acestui an. ”Putem vorbi de o criză sistemică, de fapt, întrucât majorările de preț dintr-un sector antrenează majorări de preț în alte sectoare, și toate acestea ajung să ne afecteze pe noi toți, consumatorii finali”, a afirmat ministrul român al agriculturii.

Chesnoiu a explicat că impactul puternic al crizei energetice are repercusiuni asupra sectorului îngrășămintelor. Fermierii, mai ales cei din sectorul vegetal, resimt șocul acestor majorări al prețurilor la îngrășăminte și se tem că producția va fi diminuată.

Producătorii români de îngrășăminte, în dorința de a susține sectorul agricol, consideră că este de interes pentru țara noastră, ca sistemul de comercializare a certificatului de emisii cu gaz de seră să includă sectorul îngrășămintelor chimice. Rugăm Comisia să analizeze această solicitare, pentru a proteja nivelul producției agricole”, a subliniat ministrul Adrian CHESNOIU în cadrul reuniunii Consiliului.

Ministrul român a propus să se ia în considerare la nivel european faptul că o soluție ar fi ca la comercializarea certificatelor cu efecte de seră să fie inclusă și producția de îngrășăminte chimice, subliniind că dacă nu se iau soluții urgente, UE riscă să crească importurile de îngrășăminte din țări terțe.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Chesnoiu, ministrul Agriculturii: Riscăm ca în perioada următoare să ne confruntăm cu o secetă severă, mai ales în estul și sud-estul României