Lectură de 3 minute

23 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Cea mai mare bancă de alimente din România va fi inaugurată până la finalul anului

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Până la sfârșitul acestui an, cea mai mare bancă de alimente din România va fi inaugurată în Sectorul 6.

Sursa foto: Banca Locală de Alimente/ Sector 6

Realizată de Primăria Sectorului 6, prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6, banca de alimente este cel mai amplu program de acest tip din țara noastră.

Proiectul se află în faza finală a construcției, urmând să devină locul în care alimentele pot fi donate, colectate, depozitate și distribuite celor care au nevoie de ele.

Proiectul va fi prima bancă de alimente înființată de o autoritate locală din România, în conformitate cu principiile Federației Europene a Băncilor de Alimente – o platformă a Uniunii Europene ce reunește 70 de organizații.

De asemenea, proiectul beneficiază de experiența Băncii Americane Feeding South Florida.

De ce o bancă de alimente?

Două mari probleme cu care se confruntă România pot fi rezolvate cu ajutorul acestui sistem de colectare și distribuire a alimentelor:

  • Problema categoriilor sociale afectate de lipsa alimentelor de bază: în România, ponderea persoanelor amenințate de sărăcie sau excluziune socială este de 41,7%. Tot în țara noastră, 29,9% din totalul populației se confruntă cu lipsuri materiale severe, iar 23,6% dintre aceștia nu își pot permite printre altele să consume carne, pește sau proteine echivalente la fiecare două zile. Un procent de 41,7% dintre șomerii tineri aflați în grupa de vârstă între 18 și 24 de ani erau raportați ca fiind afectați de deprivare materială severă. (Persoanele vârstnice sunt de asemenea afectate de fenomenul sărăciei, 28,7 % dintre ele fiind în stare de deprivare materială severă. De asemenea, există minorități, precum cea romă, care trăiesc în pragul sărăciei.

Citeste si:
Care este viitorul sectorului energiei din România? Energy R/Evolution, evenimentul care îți dă toate răspunsurile
Care este viitorul sectorului energiei din România? Energy R/Evolution, evenimentul care îți dă toate răspunsurile
  • Problema risipei alimentare, care afectează în mod grav mediul înconjurător: din datele publicate la nivel mondial se estimează că cele aproximativ 1,3 mld. tone de alimente care sunt irosite anual, la nivel mondial, din care Europa este responsabilă de milioane de tone, ar fi de 3 ori mai mult pentru a furniza hrană tuturor oamenilor care mor de foame pe Pământ. Valoarea risipei alimentare este estimată la cca 750 miliarde de dolari; Risipa alimentară generează de două ori mai multă încălzire globală decât tot traficul aerian la nivel mondial. În țara noastră, peste 80% din români declară că aruncă mâncare, arată un studiu coordonat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj Napoca.

Un singur proiect, mai multe programe

Banca Locală de Alimente Sector 6 urmărește susținerea tuturor categoriilor sociale aflate în pericol de marginalizare, fiind împărțită în mai multe programe:

  1. Hrană pentru persoane defavorizate, inclusiv prin aprovizionarea cantinelor sociale din Sectorul 6
  2. Pachetul pentru weekend și vacanțe – destinat copiilor din familii sărace, înscriși la centrele de zi
  3. Bucătăria socială – o nouă cantină socială se va deschide în incinta băncii de alimente
  4. Hrană pentru seniori – alimente de bază pentru persoanele în vârstă din sectorul 6 care se confruntă cu dificultăți financiare
  5. O nutriție sănătoasă pentru toți – programul va adapta tipul alimentelor donate la nevoile nutritive ale persoanelor sau grupurilor, fie că e vorba de mame, copii, bătrâni sau persoane cu dizabilități.
  6. Fresh Market – piețe mobile cu fructe și legume, amplasate în zone defavorizate ale sectorului, acolo unde acest tip de alimente lipsește din meniul zilnic al persoanelor și familiilor.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cea mai mare bancă de alimente din România va fi inaugurată până la finalul anului