Lectură de 2 minute

05 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Ce încasări au avut Philip Morris, Danone sau Pepsi în urma refuzului de a părăsi Rusia

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Marile companii internaționale care au rămas în Rusia după invazia din Ucraina - printre care Philip Morris și Danone - au realizat anul trecut venituri de sute de miliarde de dolari în această țară, potrivit unui nou raport. 

Sursa foto: Unsplash

Aceste întreprinderi globale au obținut venituri de 214 miliarde de dolari și au plătit 3,5 miliarde de dolari în impozite, conform unui studiu realizat de societatea civilă ucraineană și de Școala de Economie din Kiev, arată un raport publicat de Politico.

După invazia la scară largă a Moscovei din februarie 2022, zeci de companii internaționale s-au retras din Rusia pentru a-și proteja reputația sau pentru a-și proteja afacerile - dar cele care au rămas au plătit de atunci miliarde de dolari Kremlinului sub formă de impozite pe veniturile lor.

„The Business of Staying”

The Business of Staying (Afacerea de a rămâne), un raport realizat de grupul umbrelă al societății civile B4Ukraine și de Școala de Economie din Kiev, a constatat că, în 2022, corporațiile globale au obținut venituri de miliarde de dolari numai prin afacerile lor din Rusia - plătind 3,5 miliarde de dolari în impozite pe profiturile lor.

Totuși, aceste cifre reprezintă "doar vârful aisbergului și probabil o subestimare substanțială a facturii fiscale totale", potrivit raportului. Motivul este că impozitele plătite pe salariile angajaților sau sub formă de TVA nu sunt incluse în cifrele colectate.

Mina de aur a Rusiei?

Toată această "mină de aur" vine în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a reduce veniturile Kremlinului prin adoptarea a nu mai puțin de 11 pachete de sancțiuni împotriva Moscovei de la începutul războiului.

În timp ce majoritatea veniturilor provin de la companiile americane, companiile cu sediul în UE au câștigat totuși aproximativ 75,2 miliarde de dolari în 2022, plătind guvernului rus aproape 600 de milioane de dolari în taxe, potrivit raportului.

Ce încasări au avut Philip Morris, Danone și Pepsi

Între timp, raportul a constatat că firma Philip Morris, gigantul tutunului, a obținut anul trecut cele mai mari venituri, respectiv 7,9 miliarde de dolari, și a plătit 206 milioane de dolari în taxe corporative către guvernul rus. Compania nu a răspuns la solicitarea Politico de a comenta acest subiect.

Citeste si:
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 
Studiu Danone: românii consumă tot mai multe produse pe bază de plante de la an la an 

De asemenea, pe lista veniturilor din Rusia se află un alt nume mare, gigantul alimentar Danone, care a obținut aproximativ 3 miliarde de dolari, potrivit datelor din raport.

Danone a contestat acest lucru, indicând faptul că raportul său anual, care arată că vânzările nete în Rusia în 2022 s-au ridicat la 1,39 miliarde de euro.

De asemenea, raportul notează că Pepsi a câștigat aproximativ 4,6 miliarde de dolari. Compania americană a refuzat, de asemenea, să comenteze raportul.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ce încasări au avut Philip Morris, Danone sau Pepsi în urma refuzului de a părăsi Rusia