Lectură de 5 minute

23 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Ce este și cum se poate trata hernia de disc cervicală?

Advertorial

Abonează-te pe  

Multe persoane se plâng de faptul că suferă de dureri în zona cefei. Poziția incorectă, o mișcare bruscă sau alte situații pot duce la o asemenea durere. Uneori aceste dureri sunt pasagere. Alteori însă, durerile din zona cefei sunt frecvente și au loc chiar și în momente în care nu facem niciun efort. Dacă durerea este frecventă, este posibil ca problema să fie cauzată de o hernie cervicală. Hernia cervicală este o afecțiune frecventă a coloanei vertebrale. Practic, miezul vertebrei, care arată ca un gel, este expulzat în afară și atunci apare hernia. Acest lucru poate pune presiune asupra măduvei spinării și a nervilor din jur, provocând durere, amorțeală, furnicături și slăbiciune la nivelul gâtului, umerilor, brațelor și mâinilor.

Sursa foto: Pexels.com

Zona cervicală se referă la porțiunea superioară a coloanei vertebrale și este alcătuită din șapte vertebre care sunt separate de discuri intervertebrale. Aceste discuri acționează ca amortizoare și permit mișcarea coloanei cervicale. În timp, discurile se pot uza, ducând la o hernie. Orice parte a coloanei poate fi herniata, însă cele mai frecvente tipuri de hernii sunt cele lombare și, desigur, cervicale.

Există mai mulți factori de risc care duc la apariția unei hernii cervicale. Vârsta este un factor major, deoarece discurile din coloana cervicală își pot pierde conținutul de apă și devin mai predispuse la hernie pe măsură ce îmbătrânim. Alți factori de risc mișcările bruște și repetitive sau o postură proastă care poate pune un stres suplimentar asupra coloanei cervicale. Fumatul poate fi, de asemenea, dăunător în această situație, că în multe alte situații.

O hernie de disc cervicala are mai multe simptome, care pot varia în funcție de locația herniei și de cantitatea de presiune ce este pusă asupra măduvei spinării și a nervilor. Simptomele cel mai frecvent întâlnite includ dureri de gât, rigiditate și spasme musculare. Durerea poate radia în jos pe umeri, brațe și mâini și poate fi însoțită de amorțeală, furnicături sau slăbiciune în aceste zone.

Atunci când începem să tratăm o hernie cervicală, specialistul ne va recomanda să ameliorăm durerea și inflamația asociate cu această afecțiune. Acest lucru se poate face cu analgezice eliberate fără prescripție medicală, dar și cu medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi relaxantele musculare și corticosteroizii. Terapia fizică (fizioterapie, kinetoterapie) poate fi, de asemenea, de ajutor în reducerea durerii și a inflamației și în întărirea mușchilor care susțin coloana cervicală. De fapt, este recomandat să începem cu aceste proceduri și tipuri de tratament. O intervenție chirurgicală nu este recomandată decât în anumite situații. De aceea, dacă un pacient are diagnostic pus de hernie cervicală, ar trebui să încerce practicile non-invazive. Există o mulțime de clinici ce pot ajută în acest sens, unde sunt aplicate foarte multe metode de tratament.

Totuși, dacă tratamentele conservatoare nu oferă o ușurare, pot fi luate în considerare opțiuni mai invazive. O opțiune este o injecție cu steroizi, care poate reduce inflamația și durerea prin administrarea de corticosteroizi direct în zona afectată. O altă opțiune este intervenția chirurgicală, care poate fi recomandată dacă hernia provoacă leziuni semnificative ale nervilor sau dacă alte tratamente nu au avut succes.

Există mai multe tipuri de proceduri chirurgicale care pot fi utilizate pentru a trata hernia de disc cervical. Se poate ajunge până la înlocuirea discului cervical deteriorat cu unul artificial.

Recuperarea după operația de hernie de disc cervical implică de obicei o perioadă de odihnă și terapie fizică pentru a ajuta pacientul să-și recapete forța și mobilitatea. Durata recuperării poate varia în funcție de tipul de intervenție chirurgicală efectuată și de starea generală de sănătate a individului.

Totuși, în unele cazuri, hernia de disc cervicală poate să nu necesite deloc tratament. Unele hernii se pot rezolva de la sine în timp, iar pentru cei cu simptome ușoare, se poate recomandă doar o mică perioadă de repaus și atenție sporită la mișcări.

Totuși, cele mai comune abordări sunt cele prin care hernie cervicală este tratată cu ajutorul medicamentației și prin terapia fizică, exercițiile fizice și alte tratamente noninvazive pot fi, de asemenea, eficiente în gestionarea simptomelor și prevenirea agravării afecțiunii. Un terapeut îi poate arată pacientului exerciții pentru a ajuta la atenuarea durerii, la îmbunătățirea amplitudinii de mișcare și la creșterea forței la nivelul gâtului și umerilor. Aceste exerciții pot fi efectuate inclusiv în propria locuință. În plus față de acestea, tratamente alternative, cum ar fi acupunctura sau masajul, pot fi, de asemenea, benefice pentru unii pacienți.

În general, hernia de disc cervicală poate fi tratată prin diferite metode care sunt adaptate pentru a răspunde nevoilor specifice ale individului. Este important să existe o bună colaborare între pacient și medic sau terapeut pentru a găsi cel mai bun plan de tratament pentru nevoia specifică, fie că este vorba de metode conservatoare sau invazive.

Până la a ajunge la tratament, putem spune că prevenirea herniei de disc cervicale este mai bună decât tratarea acesteia. Prin urmare, este important să avem grijă de coloana, să mâncăm bine, să facem exerciții fizice și să menținem o postură bună pentru a preveni apariția acestei afecțiuni.

De asemenea, este important să avem un stil de viață sănătos pentru a preveni apariția unei hernii de disc. Această include menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea unei poziții bune în special atunci când lucrăm la birou, când stăm multe ore la calculator sau când citim, și evitarea mișcărilor repetitive care pot pune un stres suplimentar asupra coloanei cervicale.

Din fericire, hernia de disc cervicală are numeroase opțiuni de tratament și, astăzi, există un număr mare de clinici în care poate fi tratată. La primele simptome trebuie să ne prezentăm la medic pentru a descoperi care este cauza durerilor. Este posibil, uneori, ca durerile să aibă o altă cauză și, de aceea, trebuie poate urmat un alt tratament. Așadar, medicul este singurul care va poate pune un diagnostic corect și vă poate face o schemă de tratament care să funcționeze.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ce este și cum se poate trata hernia de disc cervicală?