Lectură de 3 minute

22 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Ce alimente se încadrează în aria bucătăriei de lux

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

O roșie proaspătă, crescută în grădină, pe care o servești alături de o pâine preparată în casă pot fi considerate produse de lux, este de părere Cezar Predescu, care a studiat și s-a format ca chef în Roma, unde a profesat în domeniul gastronomiei timp de peste 20 ani.

Dacă până acum câțiva ani un aliment ce provenea din destinații exotice era considerat un produs alimentar de lux, în prezent o roșie crescută în grădină pe care o servești în aceeași zi la masă și o pâine preparată în casă pot fi considerate produse de lux. De aceea, un produs scump, sau care provine din țări îndepărtate nu este neapărat un produs de lux.

Astăzi, consumul de alimente de calitate a devenit un lux, iar din această categorie fac parte produsele artizanale, produsele cu vechime, precum oțetul balsamic sau vinul, fructele și legumele crescute într-un mediu bio.

Bucătăria de lux este cea care produce aproape toate alimentele in-the-house, oferă cea mai mare atenție fiecărui ingredient, se leagă de tradiții și aduce în farfurie un element nou la nivel gustativ, folosind orice tehincă, fie ea modernă, antică sau creativă.

Roșiile din grădină și pâinea de casă au devenit produse de lux

Cezar Predescu, care a studiat și s-a format ca chef în Roma, unde a profesat în domeniul gastronomiei timp de peste 20 ani, iar care de curând a lansat în București un restaurant gastronomic, spune că “luxul se întoarce foarte mult spre tradiții, spre produs… un oțet balsamic maturat 50 ani, o pâine cu maia, un cozonac artizanal sunt produse de lux în zilele noastre”.

Produsul artizanal rămâne în prezent un etalon al produsului de lux. Iar costul lui devine scump prin manoperă, nu neapărat prin materia primă.

Produsele de lux din bucătărie nu sunt neapărat scumpe

“Produsele care au devenit un lux nu sunt neapărat scumpe, cu toate că produsele artizanale au un cost mai ridicat. Problema produsului artizanal este timpul de realizare și știința de a-l face. Nu prea mai sunt persoane care să dedice timp, de exemplu, pregătirii unei pâini cu maia în casă pentru că ar fi nevoie de un proces de 2-3 zile, ceea ce într-un flux de lucru în cadrul unui business devine imposibil. Să ai pe masă o pâine cu maia naturală făcută în casă devine un lux întrucât nu o găsim oriunde. Acest aspect se reflectă în toate produsele artizanale. Într-adevăr, produse de lux pot fi o trufă, un pui de anghilă și un crevete roșu, întrucât sunt produse greu de găsit, dar și cu un cost ridicat. În acelasi timp, un produs de lux poate fi o foaie proaspătă de leurdă sau de urzică, un produs vegetal tăiat dimineata din grădină și pus la prânz pe masă. Condiția necesară este să fie crescut într-un mediu bio, să fie cules înainte de a fi gătit, să fie preparat într-un mod correct. Ideea de lux astăzi reprezintă ceea ce este greu de accesat, de găsit, pentru că necesită energie și timp îndelungat de pregătire”, spune Cezar Predescu, Chef la Caupona din zona Primăverii, un restaurant nou din București care propune o bucătărie românească contemporană cu influențe din cultura italiană, în a cărei bucătării se folosesc atât produse alimentare de la producători și artizani români, cât și italieni.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Ce alimente se încadrează în aria bucătăriei de lux