Lectură de 5 minute

22 Jan 2024 - Știri și Noutăți

Care au fost cele mai mari tranzacții ale anului 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Piața românească de fuziuni și achiziții (M&A) a înregistrat 241 de tranzacții în 2023, cu o valoare totală estimată de 7,1 miliarde USD2. Aceasta reprezintă o creștere de 6,1% față de valoarea estimată în 2022 (6,6 miliarde USD) și o reducere de 6,2% ca număr de tranzacții față de 2022 (257).

Sursa foto: Shutterstock.com

La nivel global, în 2023, activitatea de fuziuni și achiziții și-a continuat traiectoria descendentă, prelungind declinul observat în 2022 și marcând un minim al ultimilor 10 ani în ceea ce privește valoarea totală a tranzacțiilor. Această tendință a fost cauzată de factori precum creșterea costurilor de finanțare, intensificarea tensiunilor geopolitice, încetinirea generală a activității economice și accentuarea restricțiilor de reglementare. Multiplele perturbări au dus la scăderea valorii pieței globale de fuziuni și achiziții cu 13% de la an la an, în timp ce activitatea de fuziuni și achiziții din Europa a scăzut cu 19%. În acest context, activitatea de fuziuni și achiziții din România în 2023, asemenea anului 2022, a continuat să sfideze atât tendințele globale, cât și pe cele regionale, remarcându-se încă o dată prin performanțele sale.

Cele mai mari tranzacții ale anului 2023

Investitorii strategici și-au menținut rolul predominant în piața locală de fuziuni și achiziții, reprezentând 88% din volumul tranzacțiilor în 2023. Tranzacțiile domestice au înregistrat o creștere marginală ca număr, până la 119 (comparativ cu 116 în 2022), în timp ce volumul tranzacțiilor realizate de investitorii străini (inbound) a scăzut cu 13,9% de la an la an, până la un total de 105. Cu toate că numărul de tranzacții outbound a scăzut la 11, față de 14 în 2022, acesta rămâne puternic din perspectivă istorică și reflectă apetitul sporit al investitorilor români de a realiza tranzacții transfrontaliere.

Într-un mediu de piață dificil la nivel regional, activitatea M&A din România și-a continuat dinamica pozitivă și a depășit performanța piețelor dezvoltate şi în 2023. Numărul de tranzacții domestice a rămas ridicat, reprezentând aproape jumătate din volumul total şi reflectând fundamentele solide ale pieței locale. Încrederea investitorilor în piața românească este evidențiată și de anunțul a două mega-tranzacții - Profi Rom Food și Enel România, care au contribuit semnificativ la valoarea totală a tranzacțiilor din 2023. Anticipăm că anul 2024 va aduce din nou o dinamică pozitivă pentru piața românească de M&A. Aceasta va fi susținută de o revenire a cererii din partea investitorilor care au așteptat să vadă evoluția pieței și de nivelurile record de capital de investit de care dispun fondurile de private equity.

Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România

Sectoarele cele mai active în ceea ce privește volumul tranzacțiilor au fost cele de imobiliare, ospitalitate și construcții (17% din numărul de tranzacții) și produsele de consum și retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) și energie & utilități (12,0%). În comparație cu 2022, numărul de tranzacții din sectoarele de imobiliare, ospitalitate și construcții a scăzut cu 16,3% în 2023, din cauza creşterii susţinute a costurilor de finanțare, dar a depășit totuși tehnologia ca sector principal, indicând astfel reziliența segmentului.

Tehnologia a ocupat poziția a treia ca volum de tranzacții, subliniind importanța tot mai mare a abordării nevoilor de transformare digitală într-o nouă economie, accelerată de apariția tehnologiilor noi, precum inteligența artificială. Produsele de consum și retail au ocupat locul al doilea, stimulate de puterea de cumpărare a consumatorilor locali și încrederea investitorilor în piața românească. De asemenea, companiile din domeniul energiei și al utilităților au continuat să beneficieze de tranziția către energia verde la nivel european.

În 2023, dimensiunea medie a tranzacțiilor a scăzut ușor, la 40 de milioane USD, continuând tendința descendentă post 2020. Acest efect este amplificat și de tendința constantă a neraportării valorilor pentru tranzacțiile mai mari. În cele din urmă, cei mai activi investitori după țara de origine au provenit din SUA (9,5% din tranzacțiile inbound), Olanda (8,6%) și Franța, Elveția și Polonia (7,6% fiecare).

Citeste si:
Tranzacție uriașă în retail: Grupul M Core intră pe piața din România după achiziția a 25 de parcuri de retail de la Mitiska REIM
Tranzacție uriașă în retail: Grupul M Core intră pe piața din România după achiziția a 25 de parcuri de retail de la Mitiska REIM

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări și venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2023. Rețeaua lor este cea mai integrată la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia îi ajută să le ofere clienților servicii prin care să beneficieze de oportunitățile din întreaga lume. Prezentă în România încă din anul 1992, EY furnizează, prin intermediul celor peste 900 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Avem birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Care au fost cele mai mari tranzacții ale anului 2023