Lectură de 2 minute

21 Oct 2021 - Știri și Noutăți

Producătorul de țigări BAT a contribuit cu 900 milioane de lei mai mult la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului 2021 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut

Roxana Vasile

Abonează-te pe  

British American Tobacco (BAT) a plătit peste 7,8 miliarde de lei la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului, o creÈ™tere de peste 900 milioane de lei (sau 13%) față de aceeaÈ™i perioadă a anului trecut. Taxele se ridică la aproape 80% din preÈ›ul unui pachet de È›igarete, ceea ce înseamnă că È›igaretele sunt unul din cele mai taxate produse din România.

BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul statului È™i unul dintre cei mai mari jucători de pe piaÈ›a tutunului din România cu o cotă de piață de peste 50%. În 2020, BAT a vărsat în vistieria statului circa 9,65 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 6,5% din veniturile fiscale ale României È™i a circa 1% din PIB. Acest lucru a fost posibil datorită unei scăderi record a comerÈ›ului ilicit, care a coborât pentru prima dată sub nivelul de 10%.

„Suntem dedicaÈ›i obiectivului nostru de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow) prin reducerea impactului afacerii noastre asupra sănătății. Ne-am angajat să continuăm investiÈ›iile în gama noastră de produse cu risc redus, cum este glo, È™i să punem accentul pe prioritățile noastre de sustenabilitate.

Dar pentru a putea continua investiÈ›iile în România È™i a asigura venituri sustenabile pentru bugetul de stat sunt esenÈ›iale menÈ›inerea sub control a nivelului contrabandei cu È›igări È™i crearea unui cadrul fiscal predictibil”, a declarat Frederico Monteiro, Directorul Ariei Europa Centrală È™i de Sud din cadrul BAT.

BAT are un impact puternic asupra pieÈ›ei muncii din România, atât direct, cât È™i indirect, creând peste 3.000 de locuri de muncă È™i generând alte 30.000 prin lanÈ›ul de distribuÈ›ie È™i aprovizionare. Fabrica BAT din PloieÈ™ti este a doua cea mai mare din Europa a grupului după ce investiÈ›iile totale ale companiei au depășit pragul de 500 de milioane din 1996 până în prezent.

BAT este o companie cu mai multe categorii de bunuri de larg consum. Compania îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternativele cu risc redus dovedit È™tiinÈ›ific. BAT are peste 55.000 de angajaÈ›i È™i operează în peste 180 de țări, cu 11 milioane de puncte de vânzare È™i 45 de fabrici în 43 de pieÈ›e.

Noile categorii de produse ale companiei includ È›igări electronice, produse care încălzesc tutunul, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum È™i produse orale tradiÈ›ionale, cum ar fi snus È™i snuff umed. BAT a lansat în România în decembrie 2017 dispozitivul glo, un rpodus care încălzeÈ™te, nu arde tutunul.

În 2020, BAT a avut 13,5 milioane de consumatori de produse care nu ard tutunul, o creÈ™tere de 3 milioane față de anul precedent. Grupul BAT a generat venituri de 25,8 miliarde GBP în 2020 È™i profit din operaÈ›iuni de 9,9 miliarde GBP.

Citeste si:
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail
5 to go pregătește lansarea mai multor produse de snacking în retail

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  Producătorul de È›igări BAT a contribuit cu 900 milioane de lei mai mult la bugetul de stat în primele 9 luni ale anului 2021 comparativ cu aceeaÈ™i perioadă a anului trecut