Lectură de 2 minute

08 Mar 2023 - Știri și Noutăți

BLIK, un nou sistem de plăți, fără card fizic sau virtual, lansat în România. Cum funcționează

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Compania BLIK, fintech polonez de sisteme de plăți, se lansează în România. BLIK România va dezvolta un sistem de plăți digitale în lei, fară a fi necesară utilizarea unui card fizic sau virtual. 

Sursa foto: Shutterstock

BLIK este un sistem de plăți disponibil în aplicațiile de mobile banking, conectat la un cont bancar pentru care nu este nevoie ca utilizatorul să aibă un card fizic sau virtual. Acesta permite plata în magazine online și la terminale de plată tradiționale, precum și retragerea numerarului de la bancomate.

Plata prin BLIK presupune generarea unui cod de șase cifre unic și valabil timp de două minute în aplicația băncii, care este apoi introdus online, la un terminal sau la un bancomat, pentru a iniția tranzacția. Ulterior, fiecare tranzacție este confirmată în aplicația mobilă a băncii.

Din 2015 până la sfârșitul anului 2022, în sistem au fost finalizate aproape 2,8 miliarde de tranzacții în valoare de 78,7 miliarde euro (371,4 miliarde PLN).

BLIK România a fost înscrisă în Registrul Comerțului la începutul lunii decembrie a anului trecut. În martie 2023, consiliul de conducere al BLIK România, condus de Ryszard Drużyński’ în calitate de Președinte, va depune o cerere la Banca Națională a României (BNR) pentru aprobarea sistemului de plăți BLIK în lei.

Odată cu obținerea avizului legal al autorității de reglementare și demararea operațiunilor, sistemul de plată BLIK va fi decontat în lei și va fi disponibil tuturor cumpărătorilor și emitenților care au un cont BNR deschis, cu acces la sistemul ReGIS.

Strategia BLIK pentru România vizează introducerea sistemului de plăți prin cod BLIK pentru toate metodele de tranzacție – online, POS și bancomate. În prima fază, operatorul de sistem se va concentra pe implementarea soluției în comerțul electronic.

BLIK este o metodă de plată rapidă care le permite utilizatorilor să plătească online, la terminalele tradiționale (POS) folosind codul BLIK, precum și să retragă bani de la bancomate. Brandul este deținut de Polish Payment Standard și este co-deținut de câteva bănci din Polonia.

Citeste si:
Unul din patru români are card bancar. Cât de departe e România de o societate fără cash? Ce spune Laura Pup, director general myPOS
Unul din patru români are card bancar. Cât de departe e România de o societate fără cash? Ce spune Laura Pup, director general myPOS

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  BLIK, un nou sistem de plăți, fără card fizic sau virtual, lansat în România. Cum funcționează