Lectură de 4 minute

07 Jul 2021 - Știri și Noutăți

Banca pentru Alimente București, 5 ani de activitate: 30.000 de beneficiari, echivalentul populației orașului Sighișoara

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Federația Băncilor pentru Alimente din România aniversează 5 ani de la fondarea Băncii pentru Alimente din București, prima organizație care funcționează de la înființare conform principiilor Federației Europene a Băncilor de Alimente (FEBA). Banca Pentru Alimente București și-a început activitatea în anul 2016, colectând de atunci până în prezent, de la companiile donatoare, peste 3.200 tone de alimente, cu o valoare comercială de peste 8.510.000 lei, ce au fost donate spre 30.000 de persoane aflate în situații vulnerabile.

În cei cinci ani de activitate, cu ajutorul partenerilor săi, Banca pentru Alimente București a dezvoltat o infrastructură la nivel regional prin care a redus risipa alimentară și a crescut gradul de conștientizare a acestei probleme în România.

De la fondarea sa, Banca pentru Alimente București a salvat de la risipă peste 3.200 tone de produse, cu o valoare comercială de aproape 8.510.00 lei, de la peste 40 de companii partenere.

De-a lungul celor 5 ani, produsele colectate au fost distribuite cu ajutorul a 136 de organizații din București, Ilfov și Prahova, dar și din alte județe apropiate, precum Argeș, Giurgiu, Ialomița, Buzau, Brăila și Constanța, ca urmare a intensificării eforturilor și activității Băncii în combaterea risipei alimentare și a sărăciei.

Astfel, doar în 2020, Banca pentru Alimente București a colectat și distribuit aproape peste 1.350 de tone de alimente, cu 23% mai mult decât întreaga cantitate de produse colectate în perioada 2016-2019, iar premisele pentru acest an sunt la fel de optimiste, cu aproape 775 de tone de alimente colectate și distribuite de la începutul anului 2021, până în prezent.

Toate produsele alimentare colectate de Banca pentru Alimente București, cu sprijinul partenerilor săi, au ajuns mai departe către peste 30.000 de persoane aflate în dificultate, beneficiari ai organizațiilor partenere, pe care Banca îi susține în mod recurent.

Federația Băncilor pentru Alimente - plan de extindere

După inaugurarea Băncii pentru Alimente din București, în 2016, a urmat extinderea proiectului și în alte orașe din țară, punând bazele primei rețele naționale de Bănci pentru Alimente, care în prezent, are 8 filiale active în București, Cluj, Roman, Brașov, Oradea, Timișoara, Constanța și Craiova. În semn de recunoaștere internațională a activității desfășurate în România, Proiectul Banca pentru Alimente București a fost acceptat în 2019, ca Proiect Asociat FEBA (Federația Europeană a Băncilor de Alimente).

În 5 ani, rețeaua a colectat peste 6.100 de tone de alimente de la peste 100 de companii și le-a donat spre mai mult de 480 de organizații, cu un potențial de peste 130.000 de beneficiari.

Citeste si:
Franciza fără taxă de intrare: cum poți să îți deschizi magazin LaDoiPași
Franciza fără taxă de intrare: cum poți să îți deschizi magazin LaDoiPași

În continuare, rețeaua urmează să deschidă, din punct de vedere operațional, o nouă bancă regională și la Galați, iar obiectivul Federației este de a susține Băncile Regionale pentru a înființa câte un punct de lucru local în fiecare Bancă pentru Alimente Regională, care să se alăture structurii naționale, să aibă un spațiu de depozitare acreditat, o infrastructură și echipă proprie.

Pentru Banca pentru Alimente Roman a fost înființat deja un punct de lucru la Iași, iar pentru Banca pentru Alimente Oradea funcționează o divizie locală în Baia Mare. Planurile Federației depășesc granițele României și, pentru anul 2022, obiectivul este de a sprijini prin consultanță și Banca pentru Alimente din Chișinău, Republica Moldova.

Susținătorii combaterii risipei alimentare

Lidl România este partener fondator al Băncii pentru Alimente din București, dar și al celorlalte bănci din rețeaua națională, asumându-și să susțină financiar costurile pentru începerea activității în fiecare Bancă Regională înființată și o parte din costurile de funcționare, dar și să contribuie la dezvoltarea infrastructurii pentru o asemenea rețea.

De la înființarea Băncii pentru Alimente din București în 2016 și până în prezent, Lidl a finanțat dezvoltarea rețelei cu peste 4.154.000 lei. În plus, pe lângă sprijinul financiar, retailerul donează constant și produse, pentru îndeplinirea misiunii rețelei, doar în anul 2020 donând aproape 400 tone de produse.

De asemenea, printre companiile care contribuie la misiunea Federației Băncilor pentru Alimente din România, atât financiar, cât și prin donarea de produse, se numără și: Metro România, Kaufland România, Penny, Auchan, Chep România, Kellogg's, Unilever, Nestle, Danone, Heidi Chocolat, Tymbark, Orbico România, Caroli Foods, Lactalis, Patisseries Gourmandes, Eurolact, Vital Crevedia, Coca Cola, Maresi, Lactate Brașov, Amrest, Atlantic Impex, Star Foods, Pepsi Cola, Bio Logistic, Cocorico.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Banca pentru Alimente București, 5 ani de activitate: 30.000 de beneficiari, echivalentul populației orașului Sighișoara