Lectură de 2 minute

05 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Avertismentul FMI: Jumătate din Uniunea Europeană și o treime din lume se vor confrunta cu recesiune în 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Pentru o treime din economia globală, 2023 va fi un an dificil, deoarece principalele motoare ale creșterii globale - Statele Unite, Europa și China - se confruntă cu scăderi, a spus șefa Fondului Monetar Internațional.

Sursa foto: Pixabay.com

Noul an va fi mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. Ne așteptăm ca o treime din economia globală să intre în recesiune. Chiar și statele care nu vor intra, vor resimți efectele recesiunii.

Kristalina Georgieva, șefa FMI

Economiile din întreaga lume au fost supuse presiunii impuse de războiul din Ucraina, de rate și dobânzi, de prețurile în creștere, dar și cazurile de COVID-19 din China, care au încetinit și producția, scrie Euronews.com.

Drept urmare, în octombrie, FMI și-a redus perspectivele de creștere economică globală în 2023.

Georgieva a spus că „jumătate din Uniunea Europeană va fi în recesiune anul viitor”, amintind de hotărârea Europei de a deveni independentă de energia rusească, în ciuda faptului că trebuie să facă față a ceea ce ar putea fi o iarnă grea și a creșterii prețurilor la energie.

În plus, aceasta a precizat și necesitatea de a sprijini financiar Ucraina. ”Până acum, instituțiilor financiare internaționale am oferit cea mai mare sumă de finanțare pentru Ucraina, 2,7 miliarde de dolari (2,5 miliarde de euro) și ne străduim ca și în 2023 să acordăm sprijin”, a declarat aceasta.

Un început tumultos pentru China

Georgieva a avertizat că a doua cea mai puternică economie din lume, China, a început 2023 cu dificultăți.

Citeste si:
Previziuni iBanFirst: Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat 
Previziuni iBanFirst: Lupta împotriva inflației este departe de a se fi încheiat 

„Următoarele două luni vor fi dificile pentru China, iar impactul asupra creșterii chineze, asupra regiunii și asupra creșterii globale va fi negativ”, a spus șefa FMI.

Impactul negativ asupra economiei vine după ce China și-a abandonat politica de zero COVID și s-a angajat într-o redeschidere haotică, deși consumatorii de acolo rămân atenți pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc.

Directorul FMI a mai spus că ratele mari ale dobânzilor și devalorizarea dolarului sunt devastatoare pentru multe țări, precum Ciad, Etiopia, Zambia, Ghana, Liban și Sri Lanka. Aceasta a adăugat că FMI trebuie să rezolve problema datoriilor din aceste țări.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Avertismentul FMI: Jumătate din Uniunea Europeană și o treime din lume se vor confrunta cu recesiune în 2023