Lectură de 2 minute

12 Mar 2022 - Știri și Noutăți

Asociația marilor magazine anunță că se pot limita cantitățile comercializate pentru a descuraja specula

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) face apel la consumatorii români să cumpere alimente cu măsură, fără să facă exces, precizând că magazinele pot lua măsuri punctuale și temporare de limitare a cantității comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei, precum și asigurării aprovizionării echilibrate a întregii populații.

„Toate magazinele alimentare sunt deschise și funcționează normal, conform programului. Personalul lucrează la asigurarea ritmicității optime în aprovizionare. Transmitem un mesaj general de responsabilitate și chibzuință în efectuarea cumpărăturilor pentru a putea asigura o aprovizionare echilibrată a tuturor cetățenilor și pentru a evita risipa alimentară”, se arată în mesajul publicat de Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).

Marile magazine s-au confruntat vineri și sâmbătă cu un trafic ridicat, în contextul în care cumpărătorii români au achiziționat mai multe produse în exces, precum ulei, făină sau mălai.

„Reiterăm mesajul către consumatori să abordeze o atitudine responsabilă și să nu achiziționeze mai mult decât cantitățile necesare consumului zilnic, astfel încât să evite să transforme stocurile acumulate individual într-un caz nejustificat de risipă alimentară și pentru a putea ca fiecare cetățean să aibă acces nemijlocit la produsele de bază”, se mai arată în mesajul AMRCR.

Comparativ cu perioade anterioare, se constată o creștere a cererii pentru unele produse alimentare de bază, cu precădere pentru cele neperisabile, precizează asociația.

„Magazinele pot lua măsuri punctuale și temporare de limitare a cantității comercializate pentru anumite produse, în scopul descurajării speculei precum și asigurării aprovizionării echilibrate a întregii populații”, se mai arată în comunicat.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis românilor să nu cumpere alimente în exces, în special ulei, pentru că există suficiente stocuri pentru a asigura necesarul populației.

Mesajul autorității vine după ce mai mulți români au fost observați că cumpără în ultimele zile cantități foarte mari de ulei. Prețul unei sticle de ulei de floarea-soarelui de un litru s-a scumpit cu circa doi lei în ultimele luni și a ajuns la aproximativ 10 lei. Analiștii piețelor de cereale estimează că prețul ar putea crește cu circa 20%, în urma războiului dintre Rusia și Ucraina, având în vedere că cele două țări sunt mari exportatoare de cereale. De menționat, însă, că și România este una dintre marile producătoare de floarea-soarelui.

Citeste si:
Leroy Merlin a închiriat două spații comerciale ale Cora. Când și unde vor fi deschise noile magazine de bricolaj 
Leroy Merlin a închiriat două spații comerciale ale Cora. Când și unde vor fi deschise noile magazine de bricolaj 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Asociația marilor magazine anunță că se pot limita cantitățile comercializate pentru a descuraja specula