Lectură de 2 minute

08 Nov 2023 - Știri și Noutăți

Articole de fashion sau electrocasnice: ce cumpără românii de Black Friday, în 2023?

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Procentul românilor care intenționează să profite de reduceri de Black Friday în acest an a scăzut cu 5 puncte față de 2022, ajungând de la 62% la 57%, conform celui mai recent studiu MKOR privind cumpărăturile de Black Friday.

Sursa foto: unsplash.com

Și-au făcut planuri pentru reducerile din luna noiembrie în special persoanele sub 40 de ani, femeile, persoanele cu venituri medii, părinții cu copii minori și cei fără copii.

Cei hotărâți să meargă la cumpărături de Black Friday își fac lista cu 2-3 săptămâni înainte de 1 noiembrie. Gen Z și persoanele fără copii tind să fie mai spontane, 2 din 10 preferă să decidă pe moment ce cumpără.

Pe fondul climatului economic incert, majoritatea românilor care intenționează să profite de reducerile de Black Friday și-au făcut deja un buget orientativ. Doar 1 din 5 români mai merg la cumpărături fără un plan financiar prestabilit, față de 4 din 5 în 2022. Sumele sunt în principal alocate în funcție de resursele financiare disponibile și prețul produselor de pe lista de cumpărături.

Și în acest an, electronicele și electrocasnicele se află în topul preferințelor, deși interesul a scăzut cu 7 procente față de 2022. Cu un procent similar s-a redus și apetența pentru produsele IT&C, de la 34% în 2022 la 27% anul acesta. Bărbații sunt mai interesați de această categorie de produse (32%).

În schimb, articolele de modă (îmbrăcăminte, încălțăminte, accesorii etc.) câștigă teren, înregistrând un interes crescut cu 14% din partea cumpărătorilor. Iar interesul este chiar mai mare pentru Gen Z (64%) și femei (58%).

Achiziționarea produselor sau serviciilor dorite, la prețuri mai bune, rămâne motivul principal pentru care 6 din 10 români cumpără de Black Friday. În plus, ocazia este preferată și de cei care vânează ofertele în general (36%). Reducerile din noiembrie sunt și un bun prilej de a cumpăra cadouri pentru Crăciun sau diverse alte aniversări.

Online-ul rămâne mediul de achiziție preferat de Black Friday, deși 1 din 4 români vor miza pe mixul dintre magazinele fizice și cele online.

Citeste si:
Profi atinge borna de 1400 de magazine partener, în 2023
Profi atinge borna de 1400 de magazine partener, în 2023

Mediul online este preferat și când vine vorba de căutarea de informații privind ofertele disponibile de Black Friday. Aplicația mobilă a magazinului și rețelele de socializare sunt cele mai accesate, cu particularități în funcție de vârstă. Reclamele TV sunt o sursă de inspirație pentru o treime dintre cei care au planuri de Black Friday.

Datele sunt extrase din studiul Cumpărăturile de Black Friday, pe care MKOR îl derulează recurent începând cu 2022.

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Articole de fashion sau electrocasnice: ce cumpără românii de Black Friday, în 2023?