Lectură de 3 minute

14 Apr 2021 - Știri și Noutăți

Artesana investește 5 milioane de euro într-o nouă fabrică care va tripla producția de lactate artizanale

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Artesana, producător de lactate artizanale și lactate integrale și neomogenizate, investește 5 milioane de euro în construcția noii fabrici și în achiziția de echipamente moderne de producție, care vor permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor.

Noua fabrică va fi dotată cu echipamente moderne de producție, de la linii automatizate de procesare a laptelui, până la etichetare și ambalarea finală. Astfel, numărul total al angajaților Artesana va crește până la aproximativ 100 de persoane, în același ritm cu creșterea graduală a producției estimată să ajungă la capacitate maximă la finalul anului 2022.

Investiția totală în noua fabrică de producție se ridică la peste 5 milioane de euro și a fost posibilă prin susținerea companiei de private equity, ROCA Investments, printr-o finanțare bancară și prin grantul nerambursabil obținut prin schema de ajutor de stat nr. 807/ 2014, în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro.

Producția de lactate se triplează

Noua fabrică Artesana va fi construită lângă cea existentă, va avea o suprafață totală de 3.100 mp, din care suprafața de producție va ocupa circa 2.350 mp și va asigura o capacitate suplimentară de producție de aproximativ 40 tone de lapte pe zi, de trei ori mai mult față de producția actuală.

”Construcția noii fabrici reprezintă un moment extrem de important, care marchează o nouă etapă în dezvoltarea Artesana. În ultimii ani, am simțit o creștere a interesului consumatorilor pentru produsele lactate premium și ne doream să putem răspunde cererii tot mai mari din piață. Extinderea capacității de producție exista în planurile noastre de dezvoltare încă de acum 3 ani. Credem însă că acum este momentul pentru această investiție, beneficiind de oportunitatea grantului nearmbursabil și bazându-ne pe parteneriatul solid cu ROCA Investments alături de care putem să accelerăm scalarea companiei și să amplificăm potențialul brandului nostru”, a declarat Daniel Donici, cofondator Artesana.

Pe lângă zona de producție, noua construcție a fost proiectată să încorporeze spații extinse de birouri, mai multe săli de întâlniri și de evenimente, precum și un mini-atelier artizanal destinat activităților de team building unde grupurile de participanți vor învăța să producă lactate artizanale, sub îndrumarea specialiștilor Artesana.

Artesana, afaceri de 3,7 milioane de euro

Artesana a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de aproximativ 3,7 milioane de euro, în creștere cu 21% față de anul anterior, și și-a extins distribuția în peste 700 de magazine din retailul modern, precum și în lanțuri locale și băcănii specializate.

Noua fabrică de producție Artesana face parte din planul de dezvoltare a companiei pentru următorii cinci ani, care mai cuprinde diversificarea portofoliului de produse și deschiderea către piețe externe de desfacere.

Citeste si:
Grupul Lactalis România închide fabrica din Miercurea Ciuc: ce se va întâmpla cu cei aproape 100 de angajați
Grupul Lactalis România închide fabrica din Miercurea Ciuc: ce se va întâmpla cu cei aproape 100 de angajați

Artesana este un producător de lactate artizanale și de lactate integrale și neomogenizate, cu sediul în orașul Tecuci, județul Galați. Fondatorii companiei, Alina și Daniel Donici, au deschis prima fabrică de producție în luna august 2012 cu o investiție inițială de aproximativ 750.000 euro folosiți pentru cumpărarea terenului, a echipamentelor și pentru reconstruirea și amenajarea clădirii existente. În decembrie 2020, ROCA Investments, a intrat în acționariatul Artesana prin achiziția unui pachet de 20% de acțiuni.

Portofoliul de produse Artesana este compus din lapte de vacă și de capră (ecologic și convențional), iaurturi (simple, cu bifidus, ecologice, de vacă și de capră), sana și kefir (ecologice, de vacă și de capră), smântână (din lapte de vacă), creme de brânză (de vacă, de capră și cu pătrunjel și usturoi) și brânzeturi maturate semitari (de vacă, de capră și din lapte de vacă cu trufe, peperoncino și miez de nuci). Artesana folosește lapte 100% românesc de la ferme mici și mijlocii din zona Tecuci.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Artesana investește 5 milioane de euro într-o nouă fabrică care va tripla producția de lactate artizanale