Lectură de 4 minute

13 Oct 2022 - Știri și Noutăți

Arctic vrea să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050

Cristina Marin

Abonează-te pe  

Fabrica de mașini de spălat rufe Arctic din Ulmi a fost desemnată de către Forumul Economic Mondial (WEF) drept una dintre cele mai sustenabile unități de producție Industry 4.0 din lume, primind statutul de Sustainability Lighthouse ca o nouă recunoaștere a performanțelor sale în domeniu. 

Sursa foto: Arctic

Fabrica din Ulmi face parte din anul 2019 din World Economic Forum Global Lighthouse Network, o platformă care reunește unitățile de producție care au adoptat cu succes tehnologiile Industry 4.0. Din 2021 din această rețea face parte și fabrica Arçelik din Eskişehir, Turcia.

În 2021, Forumul Economic Mondial a introdus Sustainability Lighthouse ca o nouă categorie menită a evidenția producătorii care aplică inovații Industry 4.0 nu doar pentru a stimula productivitatea, ci și pentru protejarea mediului. Astfel, fabrica din Ulmi a fost inclusă printre cele zece unități de producție desemnate ca Sustainability Lighthouse dintre cele peste 100 care fac parte din Global Lighthouse Network.

Ne propunem să atingem net zero în toate operațiunile până în 2050 prin investiții în energie regenerabilă, precum și prin eficiență energetică atât în producție, cât și la nivelul produselor.

Hakan Bulgurlu, Chief Executive Officer Arçelik

Inaugurată la finele anului 2019, fabrica de mașini de spălat Arctic din Ulmi are o capacitate de producție 2,2 milioane de unități pe an, atinsă odată cu finalizarea în martie 2022 a celei de-a doua linii.

Investițiile totale depășesc 160 de milioane de euro. Printre performanțele sale se numără:

  • Este prima și singura unitate de producție din România care deține certificarea LEED Platinum.
  • Folosește 100% electricitate verde și sisteme de energie regenerabilă pentru încălzire și răcire, cu panouri solare fotovoltaice pe acoperiș (930 kWp) și energie solară concentrată (700 kWth). Capacitatea fotovoltaică va crește cu 160% până în prima jumătate a anului 2023.
  • Modelul „digital twin” al fabricii ajustează automat iluminatul și optimizează sistemele de răcire și încălzire. Sistemul de management al clădirii folosește un algoritm care se bazează pe aproximativ 15.000 de puncte care colectează date în timp real de la peste 650 de senzori și dispozitive de măsurare a energiei.
  • Sistemul de iluminat consumă cu 62,9% mai puțină energie electrică decât un sistem neautomatizat, iar pentru obținerea de apă caldă menajeră scade cu 34,5% nevoia de a recurge la cazane alimentate cu gaz natural.
  • Apa utilizată în procesul de producție este reciclată și refolosită în proporție de 68%, datorită unei stații de epurare de ultimă generație care tratează întreaga cantitate de apă folosită în fabrică și de către angajați.
  • Grație sistemelor avansate pe care le integrează și eforturilor depuse, consumul de energie per produs a scăzut în medie pe an cu 17%, cel de apă cu 25%, iar emisiile de gaze cu efect de seră Domeniul 1 și 2 cu 22%, în linie cu obiectivele de mediu ale grupului Arçelik.
  • În faza de producție, emisiile de CO2 au fost reduse cu 684 de tone.

Arctic, companie de electrocasnice din România, este unul dintre cei mai importanți angajatori și exportatori ai României. Cu aproximativ 5.700 de angajați, compania exportă 84% din producția totală în peste 80 de țări. Cu o istorie de peste jumătate de secol, Arctic este parte din grupul Arçelik din anul 2002, perioadă în care și-a crescut semnificativ atât cifra de afaceri, cât și capacitatea de producție. Compania deține cea mai mare fabrică de electrocasnice din Europa continentală, unitatea de la Găești producând până în prezent peste 40 de milioane de aparate frigorifice. De asemenea, deține și prima fabrică Industry 4.0 din România și una din puținele din Europa, fabrica din Ulmi, Dâmbovița, având o capacitate de producție de 2,2 milioane de unități pe an.

Citeste si:
Jumbo a inaugurat al doilea magazin din Oradea. Câte magazine vrea să deschidă în România, până la finalul anului
Jumbo a inaugurat al doilea magazin din Oradea. Câte magazine vrea să deschidă în România, până la finalul anului

Cu peste 45.000 de angajați la nivel mondial, Grupul Arçelik operează 12 branduri (Arçelik, Beko, Grundig, Blomberg, ElektraBregenz, Arctic, Leisure, Flavel, Defy, Altus, Dawlance, Voltas Beko), având birouri de vânzări și marketing în 53 de țări și 30 de fabrici în 9 țări. Una dintre cele mai mari trei companii europene de electrocasnice, conform cotei cantitative de piață, Arçelik a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri consolidată de 6,5 miliarde de euro. Arçelik deține 29 de centre de cercetare-dezvoltare și design în întreaga lume, care găzduiesc peste 2.300 de cercetători, deținând până în prezent peste 3.000 de brevete internaționale. În 2021 compania a obținut, al treilea an consecutiv, cel mai ridicat scor dintre companiile din domeniu în Indexul de Sustenabilitate Dow Jones S&P Global Corporate Sustainability Assessment.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Arctic vrea să ajungă la zero emisii de carbon până în 2050