Participanții s-au bucurat de o varietate de activități, inclusiv competiții de barista, conferințe, workshop-uri și concerte live, toate punând în centru cultura și pasiunea pentru cafea.
GreatEast Cup, competiția creativă cu 16 jurați și 30 de barista competitori
Spectacolul oferit de competiția GreatEast Cup a fost una dintre cele mai așteptate momente ale festivalului, evidențiind talentul și pasiunea baristilor pentru arta cafelei. Peste 30 de profesioniști au urcat pe scena principală pentru probele individuale și de echipă.
Printre câștigători s-au numărat Andrei Manea de la Mugshot, care a ocupa locul 1 în categoria Mastery Barista Cup și echipa formată din Patricia Popescu & Valeria Antonenko de la Origo Coffee, care au triumfat în etapa Team Barista Cup. Juriul competitiei a fost format din 16 experți locali și internaționali.
Concerte acustice cu artiști locali
Pe scena secundară, festivalul a găzduit concerte acustice ce au captivat audiența cu performanțe live. Printre artiști s-au numărat trupele Soul Serenade și We Singing Colors, acompaniate de DJ-ul Marinov, care a încântat publicul cu selecții muzicale de pe vinil. Mai mult, tânărul talentat de doar 14 ani, Matei Ilia Rădulescu, a impresionat publicul cu un recital special de pian.
Piața celor 80 de micro-prăjitorii, artizani și artiști locali
Aici, vizitatorii au avut ocazia să deguste și să cumpere pentru acasă o varietate impresionantă de produse, de la cafea proaspăt prăjită la preparate dulci și sărate, bere, băuturi craft, vinuri locale și obiecte de design.
Coffee Shop Carousel Bar, cu barista de la 20 de cafenele din toată România
Bucuria degustării cafelei a fost amplificată de prezența barului Coffee Shop Carousel, unde barista de la cele mai iubite coffee shop-uri din toată țară au preparat și au servit cafea special pentru vizitatorii festivalului.
O serie de 9 ateliere scurte de inițiere în cafea
Participanții au exersat pașii de preparare pentru o cafea bună acasă, s-au jucat cu tehnici de latte art, au exersat arta mixologiei sau au aflat cum să aleagă cel mai bun lapte, dar și cea mai bună apă pentru cafea. Sesiunile au fost găzduite de Origo Academy, cu participarea unor experți internaționali ca Manos Mamakis, multiplu finalist World Coffee in Good Spirits, George Delichristos din echipa NinetyPlus, Emi Fukahori, multiplă campioană la World Barista Championship sau Jeremy Challender, campion Brewers Cup.
O serie de 18 conferințe pentru profesioniști și pasionați
Experții locali și internaționali au abordat subiecte variate, precum strategiile de brand pentru angajatori în industria HoReCa, oportunitățile de francizare pentru afacerile locale, ultimele noutăți și tendințe din industrie, arta mixologiei creative sau importanța educației în cultura cafelei. Printre gazde s-au numărat Aneta Bogdan și Cristian Kit Paul – Brandient, Andreea Roșca - Vast & Curious, Ioana Dogaru – Hospitality Institute, Marina Marcu – Între Vecini, Claudiu Văcăruș & Alexandru Crîșmariu, campioni în bartending și mixologie.
Festivalul cafelei în București: când și unde va avea loc
10 sesiuni de cupping, găzduite de importatori de cafea verde din toată lumea
Importatori internaționali de cafea verde precum Covoya, Unroasted, Sucafina sau Chicas Industry au găzduit sesiuni de cupping în zona special amenajată din festival.
Mai mult decât un festival, prima ediție CoffeEast a fost o celebrare a comunității și a creativității inspirate de cultura cafelei, conturând un viitor strălucit pentru această industrie în întreaga regiune a Europei de Est.
Următoarea ediție a festivalului va avea loc în 2025, organizatorii urmând să anunțe toate detaliile pe canalele de comunicare ale festivalului.
CoffeEast este primul festival regional inspirat de cultura cafelei, dedicat Europei de Est. Este un eveniment social și profesional, reunind noua generație de antreprenori care inovează prin produse artizanale și experiențe cu inspirație locală. Cu o experiență de peste 20 de ani în antreprenoriat, Mihai Panfil semnează inițiative care modelează teritoriul cafelei de specialitate în România prin: prăjitorie și cafenele de specialitate, consultanță în business, curatoriat de cafea verde, distribuție autorizată pentru echipamente profesionale de înaltă calitate, programe educaționale certificate la nivel internațional, retail HoReCa, entertainment catering și ospitalitate. Din 2013, pionieratul în domeniul cafelei de specialitate s-a concretizat în deschiderea Origo Coffee, prima cafenea de specialitate cu prăjitorie proprie din România. Astăzi, Origo înseamnă o echipă cu peste 50 de experți multidisciplinari.