Lectură de 2 minute

22 Feb 2023 - Știri și Noutăți

Aplicația care ar putea ajuta restaurantele să adauge valorile nutriționale pe meniu. Ce presupune noul ordin ANPC

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Începând cu 15 martie 2023, HoReCa este obligată să afișeze declarația nutrițională a fiecărui preparat. NutriNest vine în ajutorul restaurantelor, firmelor de catering și fast-foodurilor pentru a implementa noile cerințe în mai puțin de 5 ore.

Sursa foto: Pixabay.com

În mai puțin de o lună, toate alimentele preparate în bucătăria proprie, fără etichete, vor avea specificate detalii despre declarația nutrițională a fiecărui preparat din meniu, împreună cu alergenii și aditivii prezenți.

Noul ordin ANPC pentru restaurante

Informațiile despre Ordinul 201/2022 al ANPC nu sunt chiar noi, însă data inițială de implementare (final de 2022) s-a prelungit până pe 15 martie 2023, de aici și atâta interes în perioada aceasta.

Pe scurt, specialiștii vor să alinieze informațiile despre preparatele culinare servite într-o locație alimentară publică la Regulamentul UE nr. 1169/2011, care obligă prezentarea tuturor datelor legate ingredientele produselor alimentare și valorile lor nutriționale pe etichetele acestora.

Cele 5 elemente pe care să le incluzi în meniu

  1. Cantitatea: fiecare ingredient pe care îl conține un preparat trebuie să aibă menționată cantitatea exactă;
  2. Aditivii: se adaugă pe lista de ingrediente cu denumirea categoriei, urmată de codul numeric UE sau denumirea specifică;
  3. Declarația nutrițională: trebuie să cuprindă următoarele elemente - valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal, cantitățile de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, din care zaharuri și de sare, toate exprimate în g;
  4. Componentele cu efect alergen: se respectă prevederile Ordinului 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanţe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranţă în produsele alimentare neambalate;
  5. Ingrediente provenite din produse congelate.

Ce tip de unități au această obligativitate

Ordinul 201/2022 se adresează în mod special: braseriilor, pizzeriilor, berăriilor, barurilor, cafenelelor, fast-food-urilor (inclusiv cele drive-in), unităților pentru organizarea evenimentelor, teraselor și grădinilor, cofetării/patiserii, bufeturilor și rotiseriilor. Menționăm că acestea sunt principalele unități vizate, dar ANPC stipulează că nu se va limita la această listă.

Peste 20.000 de ingrediente prezente la furnizorii HoReCa din România

Cu NutriNest, poți adăuga, șterge și modifica rețetele, iar actualizarea meniului online se face în timp real. În plus, NutriNest lucrează constant la îmbunătățirea bazei de date.

Am creat NutriNest dintr-o nevoie proprie, eu însumi fiind nevoit să schimb toate meniurile restaurantelor noastre. Procesul părea din start foarte anevoios. Mă refer aici atât la identificarea corectă a ingredientelor, cât și la introducerea lor manuală. Fiind la o primă iterație, eram convinși că regulile se vor mai schimba și aveam nevoie de o platformă digitală, ușor de folosit și care să permită modificări în timp real.

Geanni Suru, co-fondator NutriNest.ro

Citeste si:
ANPC, sfaturi pentru românii care cumpără peşte: Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă
ANPC, sfaturi pentru românii care cumpără peşte: Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă

După ce faci modificările necesare conform obligativităților Ordinului 201/2022 al ANPC, poți exporta direct meniul actualizat printr-un singur buton. Acesta va fi la dispoziția tuturor clienților prin scanarea unui QR code.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Aplicația care ar putea ajuta restaurantele să adauge valorile nutriționale pe meniu. Ce presupune noul ordin ANPC