Lectură de 4 minute

25 Mar 2024 - Știri și Noutăți

ANPC, sfaturi pentru românii care cumpără peşte: Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Postul mare, înaintea sărbătorilor pascale, cuprinde două mari momente în care se poate mânca pește, Buna Vestire, pe 25 martie, și Floriile, pe 28 aprilie (anul acesta). Iată câteva sfaturi din partea ANPC în ceea ce privește consumul de pește. 

Sursa foto: Pixabay

Potrivit lui Paul Anghel, director general ANPC, trebuie să:

  • acordăm o atenție deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a ne forma o primă apreciere asupra gradului de prospețime a acestuia;
  • să nu achiziționăm produse cu suprafață lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros și culoare modificate, cu aspect de vechi;
  • să refuzăm să cumpărăm pește și produse din pește pentru care avem îndoieli privind gradul de prospețime, calitatea și modul de informare prin etichetare;
  • să urmărim modul de etichetare a peștelui și produselor din peste și să nu cumpărăm produse preambalate neetichetate;
  • să refuzăm să cumpărăm pește și produse din pește preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilității minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depășită;
  • la cumpărarea peștelui și produselor din pește, să solicităm și să păstrăm bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, dorim să reclamăm calitatea produsului.

Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul și mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.

”Avertizez asupra faptului că este interzis că produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate”, a completat Paul Anghel.

Nu achiziționați produsele la care constatați existența aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezența gheții în ambalaj și acordați o atenție deosebită când cumpărați produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului.

Nu achiziționați produse la care constatați că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanș și nu asigura salubritatea produsului.

Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC la controale anterioare

Comisarii ANPC au găsit la comercializare produse neconforme, precum:

  • chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață al cărui mușchi prezenta o consistență flască, burtă moale, umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe;
  • crap proaspăt care prezența semne vizibile de alterare (ochii retractați în orbite și burtă moale), produsul era expus la comercializare în afară datei limită de consum;
  • scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, din cauza devidării, produsul având consistență moale și miros nespecific;
  • macrou cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte;
  • conserve de “sardine în ulei natural” care aveau declarată, pe etichetă, o cantitate netă de 200 g și un conținut de pește de 120 g, adică 60%, față de minimum 70% prevăzut;
  • conserve de „sardine în ulei vegetal”, conform declarațiilor de pe etichetă („ingrediente: sardinella gibosa 72%, apă, ulei soia 5.6%”), care în realitate aveau un conținut de apă în jur de 22%, față de maximum 8% admis;
  • file Pangasius cu glazură protectoare declarată de 20%, la care s-a determinat, după decongelare, o proporție de glazură de peste 28%;
  • cod congelat, proveniență Spania, pe a cărui eticheta se declara glazură „0”, iar în urmă analizelor de laborator s-a determinat 4,99% glazură;
  • produse preambalate etichetate incorect sau incomplet, fără menționarea tuturor ingredientelor și fără înscrierea datei durabilității minimale pe etichetă;
  • utilizarea de denumiri improprii/ mențiuni menite a induce în eroare consumatorii (hering provienenta Norvegia, comercializat sub denumirea de scrumbie de Dunăre; baby hering proveniență Polonia, comercializat sub denumirea de oblet) sau şprot comercializat ca și hamsie.

”O abatere frecvent întâlnită în cadrul acțiunilor de control, desfășurate în anii anteriori, este nerespectarea condițiilor de depozitare și expunere la comercializare, respectiv: pește expus în condiții necorespunzătoare direct pe paviment, pește care prezența modificări organoleptice – solzi desprinși, consistentă flască a mușchiului,pește și produse din pește depozitate în afară spațiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat și neautorizat, pește sărat (sprot și plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, a conchis Paul Anghel.

Citeste si:
Analiză MerchantPro| Piața de eCommerce crește lent, dar sigur: cele mai active domenii din primul trimestru
Analiză MerchantPro| Piața de eCommerce crește lent, dar sigur: cele mai active domenii din primul trimestru

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  ANPC, sfaturi pentru românii care cumpără peşte: Nu achiziționați produse cu suprafață lipicioasă