Lectură de 6 minute

19 Mar 2024 - Știri și Noutăți

ANPC controlează produsele de post: ce nereguli a gasit 

Mădălina Dinu

Abonează-te pe  

Comisarii ANPC - (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor) vor controla și supraveghea piața în toata această perioadă, pentru a preîntâmpina orice neregulă din domeniul protecției consumatorilor, iar operatorii economici care nu respectă prevederile legislative vor fi sancționați.

Sursa foto: Pixabay

Pentru ca produsele pe care le cumpărați în perioada postului Sfintelor Paști să nu prezinte un pericol pentru sănătatea consumatorilor, ANPC recomandă achiziția de produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate. De asemenea, solicitarea bonului de casă și păstrarea acestuia este necesară pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea, conformitatea sau siguranța unui produs.

„Atenționez asupra faptului că dacă achiziționați produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare, riscați ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea”, a transmis Paul Anghel, Directorul General Direcţia Generală Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

Acesta a adăugat, pe pagina sa de Facebook, și o serie de sfaturi și informații la care să fie atenți consumatorii atunci când cumpără produse de post.

  1. Verificați cu atenție eticheta produselor de post pe care le cumpărați!
  2. Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.
  3. Nu cumpărați produse a căror etichete nu vă informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea produsului.
  4. Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Paștelui și de a evita astfel să fie induși în eroare.
  5. Acordați o atenție deosebită listei ingredientelor.
  6. În cazul în care aceasta conține și ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să știți că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.
  7. Pentru produsele tăiate, fracționate sau porționate de vânzător, solicitați să vedeți eticheta produsului pentru a verifica compoziția și data durabilității minimale.
  8. Avertizez asupra faptului că pe unele ambalaje veți găsi pe lângă lista cu ingrediente și afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informație oferită voluntar de către producător, și înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producției, cele mai mici urme din ingredientele menționate, câteodată, nu pot fi evitate.
  9. Și nu în ultimul rând, verificați dacă în magazin sunt respectate condițiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Nu cumpărați produse care au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După achiziție, respectați și la domiciliu condițiile de depozitare precizate pe ambalaj.
  10. De asemenea, verificați data durabilității minimale. Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limită de consum depășita sau modificată.

La ce să fie atenți consumatorii

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii ANPC au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii:

• Cozonac cu rahat, cacao și stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicție cu mențiunea inscripționată pe fluturașul colant “produs de post”;

• “Maioneză vegetală simplă” și “Maioneză vegetală Shaorma”. Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuș de ou, ulei și alte ingrediente;

• “Pizza de post” - “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale și cazeină (substanță proteică din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformării consumatorilor;

Citeste si:
Horia Constantinescu renunță la președinția ANPC în favoarea politicii
Horia Constantinescu renunță la președinția ANPC în favoarea politicii

• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum șnițel, pate, parizer, salam, cârnați, cremwurști etc. la care era atașată sintagma “vegetal”;

• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;

• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conținea proteine din lapte, în neconcordanță cu denumirea de produs;

• Produse de cofetărie preambalate, cu mențiunea “de post”, deși în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris “frișcă”.

De asemenea au fost constatate următoarele abateri:

• Produse de post expuse la comercializare în același raft și în directa vecinătate cu celelalte produse, inducând în eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce conținea grăsimi vegetale era expus la vânzare în același raion cu untul);

• Expunerea la comercializare în raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau în conținut ingrediente lactate;

• Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus în vederea comercializării la raft, iar deasupra acestuia exista un afiș inscripționat "Idei savuroase de post", deși, produsul conținea la ingrediente: "zer praf dulce" și "praf de iaurt", care sunt de origine animală și nu de post.

Află câte E-uri au produsele de post

Nu în ultimul rând, InfoCons - Organizația pentru Protecția Consumatorilor, a pus la dispoziția românilor o aplicație care gratuită cu ajutorul căreia aceștia pot afla numărul total de E-uri din gustarea de post.

„Consumatorii care aleg să prepare o gustare de post cu pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau o lapte de soia și o gumă de mestecat, vor consuma instant până la 50 de E-uri . De pildă, pâinea conține până la 4 E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri, iar o gumă de mestecat ajunge până la 11 E-uri”, se arată pe pagina de Facebook a InfoCons.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  ANPC controlează produsele de post: ce nereguli a gasit