Lectură de 3 minute

31 Mai 2023 - Știri și Noutăți

[Analiză Footprints AI] Românii nu mai cumpără produse de lux. Cât mai costă un coș de cumpărături în 2023

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Valoarea medie lunară a coșului de cumpărături a crescut cu 10% - 15% în 2022. În ultimele 3 luni, cumpărăturile de impuls au scăzut, ca o consecință a creșterii inflației. În cazul produselor de lux și a celor non-alimentare, retailerii au rămas cu stocuri. Retailerii se confruntă cu o creștere de până la 15% a costurilor operaționale și este de așteptat o scădere a ratei de profitabilitate cu 5% - 10% în acest an.

 

Sursa foto: Pixabay

Valoarea medie lunară a coșului de cumpărături în România a crescut cu 10% - 15% în 2022, produsele alimentare și bunurile de larg consum fiind preponderente, potrivit unei analize Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume.

Interesul consumatorilor pentru produsele bio și ecologice a crescut în 2022, în timp ce, în ultimele luni, cumpărăturile de impuls au scăzut, ca urmare a ponderării cheltuielilor în contextul actualei inflații și a maturizării pieței.

Astfel, comportamentul de consum s-a modificat și pe segmentul produselor de necesitate. Românii pun accent acum mai mult pe controlul cheltuielilor, cumpără mai des, dar mai puțin și accesează produse ușor inferioare calitativ celor achiziționate anul trecut.

Consumatorii au interacționat de mai multe ori cu produsele înainte de a le achiziționa, în magazine fizice și prin vizite repetate în online, comparând prețurile. Acest comportament indică nevoia magazinelor de a oferi o experiență de cumpărare personalizată și mai eficientă.

Produsele de lux și non-alimentare au rămas pe stocuri

În perioada analizată de Footprints AI, în special, în cazul produselor de lux și a celor non-alimentare, retailerii au rămas cu stocuri, situație ce poate fi soluționată prin anticiparea cererii și optimizarea stocurilor în vederea evitării suprastocării. Analiza amprentei de achiziție a cumpărătorilor poate ajuta magazinele să nu rămână cu produse nevândute.

Impactul suprastocării în business-ul de retail este cuantificabil în pierderi semnificative. Cu Footprints AI, retailerii pot utiliza datele pentru a anticipa cererea și a optimiza achizițiile, reducând, astfel, pierderile cu până la 30%.

În prezent, retailerii se confruntă cu o creștere de până la 15% a costurilor operaționale, pe fondul creșterii costurilor logistice, a salariilor, dar și a prețurilor de achiziție. Potrivit analizei Footprints AI, este de așteptat o scădere a ratei de profitabilitate a retailerilor cu 5% - 10% în acest an.

Citeste si:
Indicele mondial al prețurilor la produsele alimentare a revenit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani
Indicele mondial al prețurilor la produsele alimentare a revenit la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Platforma Footprints AI are la bază o tehnologie ce analizează datele generate de consumatori, prin comportamentul lor de shopping în retailul offline, în mod anonimizat și la nivel individual, utilizând tehnologii proprii de Inteligență Artificială. Pe baza datelor colectate, poate estima cine sunt consumatorii și va anticipa ce vor cumpăra aceștia în următoarele 30 de zile.

Footprints AI este o companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume, oferind cea mai simplă și mai accesibilă modalitate de conversie a traficului anonim în clienți profitabili pentru companiile offline. Soluția Footprints AI folosește o tehnologie ce le oferă companiilor din comerțul offline posibilitatea de a monetiza datele generate de propriii clienți.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  [Analiză Footprints AI] Românii nu mai cumpără produse de lux. Cât mai costă un coș de cumpărături în 2023