Lectură de 2 minute

03 Jul 2023 - Știri și Noutăți

Amenzi de peste 20 de milioane de lei de la Consiliul Concurenței pentru companii care au prezentat oferte trucate la o licitație MAI

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Consiliul Concurenţei a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania și Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitația organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Sursa foto: Shutterstock.com

Amenzile au fost aplicate astfel:

  • DATAWARE CONSULTING S.R.L. - 2.321.589,12 lei,
  • KONTRON SERVICES ROMANIA S.R.L. - 16.023.559,65 lei,
  • TEMA ENERGY S.A. - 2.169.079,81 lei.

Consiliul Concurenței a constatat, în urma unei investigații declanșate în anul 2021, că cele trei companii și-au coordonat comportamentul în timpul participării la licitația publică pentru proiectarea și execuția proiectului „Hub Servicii (centrul de furnizare de servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne”.

Astfel, cele trei companii au schimbat informații sensibile din punct de vedere concurențial referitoare la intențiile de participare la licitație și și-au coordonat politicile și strategiile comerciale pentru a nu depune oferte, cu scopul de a crește bugetul alocat de Ministerul de Interne pentru realizarea proiectului.

În acest caz, M.A.I. a fost autoritatea contractantă care a organizat licitația și nu a fost parte din înțelegerea anticoncurențială ce s-a derulat în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021.

Investigaţia a fost închisă în ceea ce privește companiile PORR CONSTRUCT S.R.L., REGIA AUTONOMA RASIROM, M&D CONS INVESTIŢII S.R.L., METROUL S.A., NESS PROIECT EUROPE S.R.L., GENERAL ME.EL ELECTRIC S.R.L., STRUCTURAL ENGINEERING AND TECHNOLOGY S.R.L.,
TANCRAD S.R.L. și ROVIS LIDER S.R.L., întrucât nu au fost descoperite dovezi suficiente privind încălcarea legislației concurenţei care să justifice impunerea de măsuri sau sancţiuni de către Consiliul Concurenţei.

Reamintim că legea concurenței interzice orice înțelegeri între companii și practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurența pe piața românească, în special cele care stabilesc prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezintă venituri la bugetul de stat. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pune în aplicare decizia de sancționare a autorității de concurență și execută amenzile.

Citeste si:
Achiziționarea magazinelor Profi de către Mega Image, în atenția Consiliului Concurenței
Achiziționarea magazinelor Profi de către Mega Image, în atenția Consiliului Concurenței

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Amenzi de peste 20 de milioane de lei de la Consiliul Concurenței pentru companii care au prezentat oferte trucate la o licitație MAI