La acţiunea coordonată de conducerea ANSVSA au participat inspectori din cadrul ANSVSA și din cadrul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) judeţene.
Abaterile constatate de inspectorii ANSVSA au fost sancționate prin aplicarea a 224 de amenzi contravenționale, care au totalizat 1.615.100 de lei. Au fost emise 6 ordonanțe pentru suspendarea activității și 6 ordonanțe pentru încetarea activității.
Detaliat, în perioada 28 - 29 aprilie, controalele inspectorilor ANSVSA au vizat:
- 723 de unități de alimentație publică,
- 93 de pensiuni turistice,
- 16 unități de tip catering,
- 42 de unități de cofetărie/patiserie,
- 55 de laboratoare de cofetărie,
- 90 de unități tip supermarket/hipermarket,
- 165 de magazine alimentare,
- 101 de alte tipuri de unități.
Pentru a preveni apariția toxiinfecțiilor alimentare și a proteja sănătatea consumatorilor, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au controlat condițiile de igienă în care sunt recepționate, depozitate, preparate și valorificate diverse sortimente de produse alimentare și preparate culinare destinate consumului uman.
De asemenea, a fost confiscată și denaturată o cantitate de 344 de kg de produse alimentare (carne și produse din carne, pește și produse din pește, ouă, produse lactate și produse compuse), produse care prezentau un potențial risc pentru sănătatea consumatorilor.
Ce nereguli au fost identificate
Principalele neconformităţi identificate și sancționate au fost:
- Lipsa documentelor de înregistrare;
- Nerespectarea cerințelor de igienă;
- Produse expirate;
- Etichetarea necorespunzătoare;
- Comercializarea produselor fără respectarea condițiilor de temperatură;
- Lipsa documentelor pentru demonstrarea trasabilității.
România va relua exportul de produse din carne în SUA
