Lectură de 2 minute

23 Dec 2022 - Știri și Noutăți

Amenzi ANSVSA de peste 2 milioane de lei în doar 7 zile de controale. Ce nereguli au fost identificate

Cristina Marin

Abonează-te pe  

În cea de-a doua etapă a controalelor tematice desfășurate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada 15 – 22 decembrie 2022, inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au realizat 7.084 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.239.700 de lei.

Sursa foto: ANSVSA

Totodată, au fost reținute 12.313 de kg de produse de origine animală și au fost emise patru ordonanțe de suspendare a activității și patru ordonațe de încetare a activității. Toate produsele neconforme au fost dirijate către unități de neutralizare pentru a fi distruse.

De asemenea, în perioada 20-21 decembrie 2022 a avut loc o acțiune – fulger în 6 județe, sub coordonarea ANSVSA, în cadrul căreia au fost verificate 10 unități de procesare carne și depozite frigorifice. În urma verificărilor au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 56.000 de lei.

Care au fost principalele nereguli identificate

Principalele nereguli identificate au fost:

 • depozitare, manipulare și igienizare necorespunzătoare;
 • întreţinere necorespunzătoare a spaţiilor, utilajelor și a ustensilelor din
 • dotare;
 • comercializarea produselor fără respectarea condițiilor de temperatură;
 • lipsă program autocontrol;
 • lipsa unor elemente de identificare pe eticheta produsului, rampa de recepție este neigienizată, zone de paviment deteriorate;
 • expunerea spre comercializare a unor cantități mari de produse, răcirea acestora neefectuându-se uniform;
 • comercializarea produselor alimentare în spațiu neaprobat sanitar veterinar;
 • produse finite fără date de identificare în vederea trasabilității;
 • depașirea obiectului de activitate înregistrat sanitar veterinar;
 • modificări organoleptice la produsele depozitate în congelator.

Pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, ANSVSA pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon al „Call Center”-ului instituției – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

ANSVSA continuă supravegherea operatorilor din industria alimentară și în perioada următoare, prin intensificarea acţiunilor de inspecţie şi control cu această tematică şi prin asigurarea serviciului de permanenţă, de către personalul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor de la nivelul DSVSA județene și a municipiului București.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Amenzi ANSVSA de peste 2 milioane de lei în doar 7 zile de controale. Ce nereguli au fost identificate