Lectură de 2 minute

06 Jun 2022 - Știri și Noutăți

Alira Grand Vins deschide crama Aliman cu o investiție de peste 5 milioane de euro

Anca Olteanu

Abonează-te pe  

Compania românească Alira Grand Vins anunță deschiderea cramei Aliman, în județul Constanța, în urma unei investiții de peste 5 milioane de euro, utilizată pentru o linie de procesare și surse regenerabile de energie.

Crama Aliman a apărut în iulie 2019 și a fost finalizată în acest an. Valoarea totală a investiției se ridică la 5,23 milioane euro, din care finanțarea publică este de 2,5 milioane euro, obținută de la Agenția Pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„Vom continua investițiile în echipă și marketing astfel încât dotarea de top a cramei să se regăsească în calitatea vinurile excepționale pe care publicul le așteaptă de la noi. Suntem o cramă-boutique de referință, iar acest lucru trebuie transmis cunoscătorilor de vin din România, dar și din afara țării”, a declarat Patrik Simek, fondatorul companiei Alira Grand Vins.

La Aliman, sunt îmbinate tehnologiile moderne cu procedeele tradiționale, precum culesul manual și selecționarea strugurilor. Crama este dotată cu o linie de recepție a strugurilor atât manuală, cât și automatizată, iar capacitatea de procesare și stocare este de aproximativ 1,2 milioane de litri. Crama, care se întinde peste 80 de hectare, este utilată cu o linie de procesare de ultimă generație.

Retail jobs

O parte importantă din consumul de energie al cramei este asigurată din energie verde, prin panouri fotovoltaice, cu o putere instalată de 104kW, montate direct pe acoperiș. Climatizarea cramei Aliman este furnizată printr-un sistem de energie regenerabilă format într-un câmp geotermal cu 30 de foraje la 100 de metri adâncime, prevăzut cu pompă de căldură sol-apă care asigură o eficiență ridicată. Crama are o sursă de apă independentă, prevăzută cu un sistem de asigurare a calității apei și un bazin de epurare, completată de un laborator de analize propriu.

Aliman, care are peste 20 de angajați și atrage 100 de lucrători sezonieri, cultivă soiurile Sauvignon Blanc, Chardonnay, Syrah, Fetească Neagră, Merlot și Cabernet Sauvignon.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Alira Grand Vins deschide crama Aliman cu o investiție de peste 5 milioane de euro