Lectură de un minut

08 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Alimentele au înregistrat prețuri RECORD în 2022. Care au fost principalele cauze

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Prețurile alimentelor au atins un record în 2022, în contextul războiului din Ucraina, dar și a secetei cauzate de schimbările climatice. Potrivit FAO (Organizația Internațională a Alimentelor), cele mai mari scumpiri au fost înregistrate la cereale și uleiuri. 

Sursa foto: Pixabay.com

Seceta din mari părți ale planetei, cauzată de încălzirea globală, invazia Ucrainei de către Rusia în februarie și alți factori alimentează inflația, care agravează foamea la nivel mondial. Programul ONU pentru Dezvoltare a raportat că circa 71 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu sărăcia ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și energie, scrie Euronews.com.

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale la produsele alimentare comune, a fost în medie de 143,7 puncte în 2022, ceea ce înseamnă că prețurile au fost cu 14% mai mari, peste media din 2021.

Prețurile de anul trecut au scăzut cu 1,9% în decembrie. Această scădere a fost condusă de o scădere a prețului uleiului vegetal, de așteptările privind creșterea producției de soia în America de Sud, dar și de scăderea prețurilor la țiței.

Invazia Ucrainei de către Rusia a agravat actuala criză a prețurilor la alimente, deoarece ambele țări sunt furnizori mondiali majori de grâu și cereale, în special pentru Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

În plus, Etiopia, Somalia și Kenya au fost grav afectate de cea mai gravă secetă din ultimele decenii, cauzată de un nivel istoric scăzut al precipitațiilor, ONU avertizând că anumite părți ale Somaliei sunt cuprinse de foamete. Mii de oameni au murit, deoarece seceta obligă familiile să-și părăsească locuințele în căutare de hrană și apă

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Alimentele au înregistrat prețuri RECORD în 2022. Care au fost principalele cauze