Lectură de 2 minute

08 Mar 2021 - Știri și Noutăți

Cel mai mare supermarket autonom din lume a fost deschis în Shanghai

Angela Alexandru

Abonează-te pe  

Compania chinezească de software AiFi a deschis cel mai mare supermarket fără casieri din lume, în Shanghai. Deși nu are planuri să se impună ca retailer, AiFi vrea să-și facă tehnologia cunoscută părților interesate. Lanțul de supermarketuri Albert Heijn din Olanda o folosește deja, iar compania olandeză Wundermart a preluat-o recent. 

Potrivit AiFi, supermarketul deschis în Shanghai are o suprafață de aproximativ 376 metri pătrați, ceea ce îl face cel mai mare de acest gen, notează Retail Detail. Un sistem de camere video echipate cu inteligență artificială (AI) le permite accesul clienților în unitate pentru a face cumpărături dar și să iasă din magazin, fără să fie neapărat nevoie să se oprească la o casă de marcat.

Sistemul de funcționare nu este unul nou. Amazon experimentează din 2018 un concept similar de cumpărături în magazinele cu formatul Amazon Go. Ambele magazine au la bază același principiu: camerele urmăresc clienții în locație, iar sistemul ține evidența produselor pe care le iau de pe rafturi, pentru ca la ieșirea din unitate să se trimită automat factura printr-o aplicație, unde se face și plata.

Totuși, magazinul deschis de AiFi nu și-a propus să fie o clonă a Amazon Go, ci este mai degrabă gândit ca o oportunitate a companiei pentru a-și prezenta software-ul care conferă multiple posibilități. Magazinele Amazon Go sunt, de fapt, operate chiar de gigantul eCommerce, iar software-ul „Just Walk Out” este disponibil către terți.

Câteva diferențe distincte ar fi faptul că AiFi se bazează doar pe un sistem de camere. Alte concepte similare folosesc, de asemenea, senzori de greutate înstalate pe rafturile magazinelor pentru a înregistra mai bine produsele pe care un client le scoate de acolo. AiFi a optat, mai degrabă, pentru un concept hibrid: dacă un client preferă totuși să treacă pe la o casă de marcat, are posibilitatea de a face acest lucru.

În urmă cu câteva săptămâni, AiFi a anunțat că a încheiat un acord cu compania olandeză Wundermart. Compania are acum în jur de 60 de locații, iar toate magazinele existente vor fi echipate cu sistemul AiFi, eficient din punct de vedere al costurilor. Planul este să se depășească peste 1.000 de puncte „în viitorul apropiat”.

Wundermart dorește, de asemenea, să integreze tehnologia într-un pachet software pentru a-și face magazinele autonome, ca apoi să pună software-ul la dispoziția unor terțe părți.

Magazinele digitale AH to go, deschide de rețeaua olandeză de supermarketuri Albert Heijn folosesc, de asemenea, aceeași tehnologie încă din 2019.

Citeste si:
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 
S-a deschis încă un mall în România: peste 100 de milioane de euro investiți în noul centru comercial 

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Cel mai mare supermarket autonom din lume a fost deschis în Shanghai