Lectură de 2 minute

25 Aug 2022 - Știri și Noutăți

AHK: Schimburile comerciale româno-germane au crescut cu 12,3%

Otilia Caloian

Abonează-te pe  

Volumul schimburilor comerciale dintre Germania È™i România îÈ™i menÈ›ine tendinÈ›a ascendentă È™i în prima jumătate a anului 2022, însumând 18,4 miliarde de euro. CreÈ™terea este de 12,3% în comparaÈ›ie cu aceeaÈ™i perioadă a anului trecut, când acestea au însumat 16,4 miliarde de euro , potrivit ultimelor cifre ale Destatis.

Exporturile către România s-au ridicat la 9,8 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o creÈ™tere de 8,8% față de perioada similară din 2021, în vreme ce importurile Germaniei din România au însumat 8,6 miliarde de euro, în creÈ™tere cu 16,6% față de primele È™ase luni ale anului trecut. Aceste rezultate plasează România pe locul 19 în topul partenerilor comerciali ai Germaniei privind exporturile È™i pe locul 21 privind importurile.

„Dezvoltarea relaÈ›iilor economice româno-germane este foarte îmbucurătoare, în special în actualul context internaÈ›ional dificil. Asistăm la un interes substanÈ›ial al firmelor germane de a deschide afaceri în România, respectiv de a a-È™i extinde aici activitățile, ceea ce pune bazele unei È™i mai bune dezvoltări a comerÈ›ului bilateral. Dacă se menÈ›ine această dinamică, valoarea schimburilor comerciale bilaterale se apropie în 2022 de 40 miliarde de euro. Având în vedere reorientarea lanÈ›urilor internaÈ›ionale de aprovizionare, dar È™i datorită deschiderii de noi zăcăminte de gaze naturale, România reprezintă un amplasament investiÈ›ional bun pentru economia germană. RelaÈ›iile bilaterale nu se pot decupla însă de evoluÈ›iile geopolitice globale. InflaÈ›ia crescută, dobânzile mari, preÈ›urile ridicate la energie, blocajele existente din lanÈ›urile de aprovizionare, încrederea scăzută a consumatorilor sunt doar câÈ›iva factori care apasă din ce în ce mai mult asupra economiei”, este de părere Sebastian Metz, director general È™i membru în Consiliul Director al AHK România.

AHK România este reprezentanÈ›a oficială a economiei germane È™i totodată cea mai mare Cameră de comerÈ› bilaterală din România. ÎnfiinÈ›ată în 2002, AHK numără peste 550 de firme-membre È™i oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaÈ›ii È™i experienÈ›e. Prin serviciile pe care le oferă È™i prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susÈ›ine activ companiile germane la intrarea lor pe piaÈ›a românească È™i este totodată partener al firmelor româneÈ™ti interesate de piaÈ›a germană.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri È™i Noutăți /  AHK: Schimburile comerciale româno-germane au crescut cu 12,3%