Lectură de 5 minute

15 Nov 2022 - Știri și Noutăți

AFV BELTRAME GROUP lansează CHALIBRIA, primul oțel certificat al grupului, neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon

Cristina Marin

Abonează-te pe  

AFV Beltrame Group, companie în producția de oțel și unul dintre liderii în producția de bare comerciale, cu operațiuni în Italia, Franța, Elveția și România, lansează Chalibria, un oțel certificat "neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon", accelerând tranziția către neutralitatea climatică.

Sursa foto: AFV Beltrame Group

AFV Beltrame Group a definit ca element central al strategiei sale un plan de decarbonizare și o agendă precisă pentru a-și reduce emisiile de CO2 până în 2030.

Emisiile generate în timpul operațiunilor Grupului sunt cu mult sub mediile internaționale și europene ale sectorului, situându-se la 570 kg CO2 pe tona de oțel laminat (Scope 1,2 și 3 upstream), cu aproximativ 75% mai scăzute decât emisiile industriei siderurgice globale și cu aproximativ 15% mai mici decât media europeană pentru emisiile de oțel din cuptoare electrice (EAF). Dar compania intenționează să își îmbunătățească și mai mult performanța, stabilindu-și un obiectiv ambițios: reducerea emisiilor cu 40% până în 2030 (comparativ cu 2015), de la nivelurile deja foarte scăzute din prezent.

Raffaele Ruella, Director Financiar și Director General al grupului

Activități în cadrul planului de decarbonizare

Pentru a atinge acest obiectiv, în cadrul planului de decarbonizare au fost identificate patru macrogrupuri de activități:

Retail jobs
  • Eficiența producției: grupul și-a consolidat strategia de eficientizare a producției prin modernizarea cuptoarelor de reîncălzire cu gaz, prin proiectarea și implementarea unor sisteme de recuperare a căldurii și prin instalarea unor sisteme de control digitale.
  • Economia circulară: Compania este preocupată constant de îmbunătățirea calității deșeurilor și a altor materii prime, de reutilizarea deșeurilor din procesele de producție (zgura de oțelărie găsește utilizări interne sau este supusă unor procese certificate pentru producție de agregate, creând condițiile necesare pentru a îndeplini cerințele de achiziție ecologică în lanțul de aprovizionare în construcții prin înlocuirea materiilor prime, cum ar fi pietrișul sau nisipul) și de înlocuirea materiilor prime cu materiale reciclate (de exemplu, polimerul reciclat utilizat pentru a înlocui cărbunele sau anvelopele scoase din uz, favorizând astfel reciclarea produselor care altfel ar fi destinate depozitării la groapa de gunoi). Aceste soluții au permis Grupului să consolideze eforturile de reducere a deșeurilor și subproduselor trimise la gropile de gunoi, favorizând recuperarea acestora în cicluri, în interiorul sau în afara fabricilor, acoperind astăzi aproximativ 90% din totalul acestora.
  • Achiziționarea de energie verde: Grupul dorește să mărească cantitatea de energie verde utilizată, prin construirea unor centrale din energie regenerabilă pentru autoconsum și pentru contracte bilaterale de achiziție a energiei electrice. Printre principalele inițiative realizate se numără "Renewability", o comunitate de consumatori de energie regenerabilă înființată în 2022, împreună cu alte două companii. Consorțiul astfel creat își propune să investească în construcția unor centrale de producție din energie regenerabilă și să furnizeze energia electrică produsă de aceste centrale către fiecare membru.
  • Proiecte privind hidrogenul: AFV Beltrame Group urmărește și se pregătește, de asemenea, pentru evoluțiile privind utilizarea hidrogenului verde ca și combustibil. Cuptoarele AFV Beltrame Group sunt deja configurate pentru a utiliza hidrogenul ca și combustibil în amestec cu gazul natural.

Angajamentul Grupului de a implementa proiecte care să reducă semnificativ emisiile de CO2 a dat naștere ideii de "Chalibria", oțel "neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon".

Numele Chalibria provine din latinescul "Chalybs" (oțel), omagiu adus poporului din antichitate Chalybes, considerați de clasici ca fiind inițiatorii siderurgiei. Alăturând "libra" (balanță, echilibru), a luat naștere Chalibria: oțel în echilibru. Un echilibru reprezentat, de asemenea, de cei trei "C" din logo (Carbon neutral - Circular - Commitment), care ilustrează, încă o dată, acea circularitate a valorii caracteristice activității grupului AFV Beltrame.

Pentru emisiile reziduale care în prezent nu pot fi reduse prin acțiunile planului de decarbonizare, neutralitatea Chalibria în ceea ce privește emisiile de carbon se realizează prin compensarea emisiilor de CO2 generate de lanțul valoric (cradle to gate), prin achiziționarea, voluntară, a creditelor de carbon, în conformitate cu standardul PAS2060 și certificarea ISO14064-1 atestată de RINA.

Citeste si:
Editura DPH publică o colecție de 16 titluri internaționale dedicate ecologiei și educației mediului
Editura DPH publică o colecție de 16 titluri internaționale dedicate ecologiei și educației mediului

Investițiile prevăzute în planul de decarbonizare, care va fi implementat în intervalul de timp dictat de programele europene, vor reduce emisiile din procesele de producție și, în consecință, vor reduce și achiziția de credite de carbon în timp.

Oțelul este un material special, reciclabil la infinit și, prin urmare, sustenabil în mod inerent, dar producerea lui generează emisii și necesită un consum ridicat de energie.

Carlo Beltrame, Group Business Development Manager și CEO Franța și România

”În acest sens, Grupul intenționează să investească din ce în ce mai mult în minimizarea emisiilor atmosferice. De exemplu, s-au înregistrat progrese vizibile în proiectul de construire a unui parc fotovoltaic în apropierea fabricii de la Târgoviște, pentru a reduce consumul de energie al fabricii. Până în prezent, am obținut 50 de hectare de teren pentru acest proiect și suntem în curs de a încheia acorduri suplimentare pentru alte 22 de hectare. Parcul onshore va avea o capacitate instalată de 60-65 MW. De asemenea, vom instala 10 MW de panouri fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor noastre, astfel încât până la mijlocul anului viitor, cel târziu în octombrie 2023, vom avea o capacitate totală de producție de energie de 70-75 MW", a adăugat acesta.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  AFV BELTRAME GROUP lansează CHALIBRIA, primul oțel certificat al grupului, neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon