Lectură de 3 minute

09 Jan 2023 - Știri și Noutăți

Adidas l-a dat în judecată pe designerul de lux Thom Browne pentru folosirea dungilor

Redacția Retail.ro

Abonează-te pe  

Când vă gândiți la dungi, vă vine în minte marca Adidas?! Ei bine, asta afirmă brandul german de vestimentație sport într-un conflict împotriva brandului de lux Thom Browne, care a început pe 3 ianuarie. Adidas a intentat o acțiune împotriva mărcii de lux în iunie 2021, iar procesul urmărește să stabilească dacă Thom Browne încalcă marca comercială Adidas pentru trei dungi paralele pe produse, pe care gigantul sportiv o folosește din anul 1940.

Sursa foto: Shutterstock.com

Thom Browne, care a fost fondat în 2003 de designerul cu același nume, este cunoscut în primul rând pentru costumele sale sportive, eticheta incluzând adesea seturi de patru dungi paralele, scrie BusinessInsider.

Pentru a-și dovedi nevinovăția, dar și originalitatea, Browne a intrat la Tribunalul Districtului de Sud din Manhattan în pantalonii scurți al mărcii sale, împreună cu șosete înalte, acestea având dungi. Avocatul companiei a spus juriului că ținuta este „uniforma” pe care o poartă Browne și angajații săi în fiecare zi.

Avocații celor două părți au declarat în instanță că marca de modă a folosit anterior trei dungi în modelele sale. Dar după ce Adidas a descoperit că Thom Browne folosea dungi, eticheta a fost de acord să adauge o a patra dungă în 2007 pentru a evita o bătălie legală.

Cu toate acestea, dungile sunt suficient de similare încât consumatorii confundă produsele Thom Browne cu Adidas, a susținut avocatul Adidas. Acesta a precizat că pe măsură ce Thom Browne își extinde gama de produse dincolo de costume, dungile reprezintă o „încercare direcționată de a-și dezvolta afacerea de îmbrăcăminte sport”.

Avocatul lui Thom Browne a susținut că cele două companii nu concurează, deoarece „Thom Browne este un designer de lux, iar Adidas este un brand de sport”. O pereche de șosete cu dungi de la Thom Browne poate fi vândută cu 120 de dolari, în timp ce șosetele similare de la Adidas costă în jur de 16 dolari pentru un pachet de trei.

Adidas solicită despăgubiri de 867.225 de dolari, despre care spune că este suma pe care ar fi primit-o de la Thom Browne dacă cele două companii ar fi încheiat un acord de licență. Adidas caută, de asemenea, o sumă suplimentară de 7 milioane de dolari, despre care brandul spune că este echivalentă cu profiturile pe care Thom Browne le-a făcut din vânzarea mărfurilor sale cu dungi.

De la înființare, în urmă cu aproape 20 de ani, Thom Browne a crescut de la o vitrină din Manhattan, oferind cinci costume, la o companie de lux care îmbracă starul NBA LeBron James și supermodelul Gigi Hadid. Brandul este cunoscut nu doar pentru dungi, ci și pentru detalii precum tivul cu panglică gros-grain roșie, albă și albastră, dar și pentru pantalonii scurți și kilt. În ultimii ani, brandul a semnat acorduri pentru a îmbrăca sportivi precum Lionel Messi și Cleveland Cavaliers din NBA - ambii având relații și cu Adidas.

Citeste si:
Directorul executiv al Authentic regretă achiziția brandului Forever 21: Este cea mai mare greșeală pe care am făcut-o 
Directorul executiv al Authentic regretă achiziția brandului Forever 21: Este cea mai mare greșeală pe care am făcut-o 

The lawyer for Thom Browne argued that the two companies do not compete, as "Thom Browne is a luxury designer and Adidas is a sports brand," according to WWD. A pair of striped socks from Thom Browne can retail for $120, while similar crew socks from Adidas cost around $16 for a three-pack.

Adidas is seeking $867,225 in damages, which it says is the amount it would have received from Thom Browne if the two companies had entered into a licensing agreement. Adidas is also seeking an additional $7 million, which the brand says is equivalent to the profits Thom Browne made from selling its striped merchandise, WWD reported.

Since its founding nearly 20 years ago, Thom Browne has grown from a Manhattan storefront offering five made-to-measure suits to a preppy powerhouse that dresses the likes of NBA star LeBron James and supermodel Gigi Hadid. The brand is known not just for stripes, but for details like red, white, and blue grosgrain ribbon trim, a shrunken fit, and fresh takes on mens suiting like shorts and kilts. In recent years, the brand has signed deals to dress athletes like soccer star Lionel Messi and the NBA's Cleveland Cavaliers — both of which have also had relationships with Adidas.

Retail.ro /  Retail.ro /  Știri și Noutăți /  Adidas l-a dat în judecată pe designerul de lux Thom Browne pentru folosirea dungilor